Huisartsen boos op Hoogervorst

Actievoerende huisartsen uit Twente hebben bij de Nationale Ombudsman een klacht ingediend tegen minister Hoogervorst van Volksgezondheid. De huisartsen vinden dat Hoogervorst hen in de media `criminaliserend' heeft bejegend.

Uit protest tegen een voorstel van de zorgverzekeraars om het aantal patiënten in een praktijk te vergroten, sturen de huisartsen sinds deze week patiënten zoveel mogelijk door naar ziekenhuizen en andere specialisten. Hoogervorst heeft afgelopen woensdag in een reactie tegenover onder meer RTL Nieuws en RTV Oost gezegd dat deze actie ,,over de ruggen van patiënten'' wordt gevoerd en dat de handelwijze van de artsen in strijd is met de beroepsethiek. Ook de zorgverzekeraars en de belangenorganisaties van patiënten hebben forse kritiek geuit.

Volgens minister Hoogervorst leidt de actie tot onnodig medisch handelen bij andere zorgverleners omdat patiënten onterecht worden doorverwezen. Op verzoek van Hoogervorst onderzoekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg of de artsen nog gangbare zorg leveren. Indien nodig wil de minister maatregelen nemen. Vertegenwoordigers van de inspectie hebben gisteren een gesprek gevoerd met een delegatie van de 84 actievoerende huisartsen. De huisartsen hebben zich tot de Nationale Ombudsman gewend omdat deze volgens hen kan optreden tegen overheidsdienaren die burgers onheus bejegenen. De huisartsen nemen het Hoogervorst vooral kwalijk dat hij zich in de media over de acties heeft uitgelaten, zonder dat hij zich precies op de hoogte heeft gesteld. ,,Die netheid hadden we op zijn minst verwacht'', zegt huisarts G. van Loenen uit Hengelo. De minister wil niet op de klacht van de huisartsen reageren.

De huisartsen verzetten zich tegen een voorstel van Zorgverzekeraars Nederland om huisartspraktijken te vergroten van 2.350 naar 3.000 patiënten. Dit brengt volgens de huisartsen een vergroting van de werkdruk met zich mee, terwijl er onvoldoende financiële compensatie tegenover staat. Volgens Zorgverzekeraars Nederland krijgen de huisartsen een hogere vergoeding voor de praktijkkosten zodat zij ondersteunend personeel in kunnen schakelen.

Volgende week komen de leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging bijeen om te praten over uitbreiding van de acties. De Twentse huisartsen zetten hun actie volgens huisarts Van Loenen voor onbepaalde tijd voort. Het College Tarieven Gezondheidszorg moet een beslissing nemen over het voorstel van Zorgverzekeraars Nederland.