Hou het kort

De minirok is helemaal terug, zien Chantal Keizer (foto's) en Willy Bakker (tekst).

Mode en politiek naderen elkaar soms dicht. Zo schreef de schrijver Salman Rushdie, na de aanslagen op 11 september in Amerika, dat moslimextremisten van alles in het vrije Westen afkeuren, van `een broodje spek', tot het democratische `meerpartijenstelsel' tot `korte rokjes' en `zoenen in het openbaar'. De beste manier om je te verweren tegen zulk terrorisme, schreef Rushdie, als schrijver zelf met de dood door moslimextremisten bedreigd, is `onbevreesd onze manier van leven kiezen.'

In de mode lijken vrouwen Rushdie's advies onbevangen op te volgen: op straat is te zien dat deze winter de korte rok, de minirok, definitief terug is.

Ontwerpster Mary Quant introduceerde in 1965 in `swinging London' de minirok. Er was één probleem, het hele korte rokje was niet te combineren met kousen en jarretelles. Maar de panty bood uitkomst. Een kous en een broekje uit één stuk. De weerstand in keurige en behoudende kringen tegen zo'n kort rokje was groot. Maar in 1966 kreeg Quant voor haar `uitvinding' een onderscheiding van de Britse koningin. En dat hielp bij de acceptatie.

Eigenlijk tot de dag van vandaag. In de jaren zestig en zeventig was de mini op zijn hoogtepunt, zelfs zakenvrouwen bewogen zich er in voort. Maar daarna kwam de klad er wat in. Tot voor kort. Sinds deze zomer mag de mini weer, en die trend lijkt zich op straat door te zetten.

Yvon Aelbers droeg haar Levi's spijkerrok ook al afgelopen zomer. Maar zonder hoge hakken of blote benen: dat is al gauw ordinair. daarom draagt ze haar korte rokjes altijd met met maillots of dikke panty's: dat vindt ze het veiligst. Ze heeft een collecie van mini's, zeker vijf, van merken als Indian Rose en 10 Feet.

Ook Kim Slager uit Breda heeft veel minirokjes. Ze draagt nu een van Morgan, en combineert die vaak met een voetloze panty. ,,Eigenlijk draag ik ook nog steeds rokjes met knielengte maar in deze lengte voel ik me sexy'', vertelt Kim.

De minirok kent vele mogelijkheden. Zo draagt Laila Elmhassani een minirokje over haar zwarte broek. ,,Op deze manier vind ik 'm leuker en specialer'', legt Laila uit.

De van origine Amerikaanse Daniëlla Merringer heeft de grootste collectie. ,,In een minirokje krijg ik een lekker klein strak kontje'', biecht ze op. Ze legt uit dat een spijkerbroek haar te dik maakt. ,,Eigenlijk voel ik me alleen maar lekker in een minirok'', stelt ze. Ook deinst ze niet terug voor rokjes van lakleer met daaronder hoge hakken. Op de vraag waarom ze gekozen heeft voor een rokje met Schotse ruit komt een verrassend – politiek – antwoord. ,,Omdat de Britten Amerika voluit hebben gesteund tijdens de oorlog tegen terrorisme. Bush en Blair zijn vrienden''.

    • Willy Bakker