Goede voeding?

Geloven wij Daphne Deckers die in een televisiespotje reclame maakt voor lollypops die échte stukjes vruchtvlees en géén vet bevatten en suggereert dat je aan je kinderen met een gerust hart deze gebitsbommen (82 procent suiker) kunt uitdelen?

Natuurlijk niet. Wél weten we zeker dat Deckers met het maken van die spot veel geld heeft verdiend. Wat nu te denken van de door het Voedingscentrum geïntroduceerde Jaarprijs Goede Voeding die volgende week wordt uitgereikt aan een organisatie in de levensmiddelensector. Volgens het reglement moet de jury beoordelen of een bedrijf dat meedingt het verbeteren van het voedingspatroon van de bevolking voor ogen heeft. Ook wordt gekeken naar originaliteit en artisticiteit. In de jury is behalve onder andere de Nederlandse Hartstichting ook het ministerie van Volksgezondheid vertegenwoordigd. Hoera! Het was immers minister Hoogervorst van Volksgezondheid die begin dit jaar hoopte nog voor de zomer harde afspraken met de industrie te kunnen maken over snoep- en snackreclame. Voor de Jaarprijs Goede Voeding zijn deze vier producten genomineerd: Blue Band Goede Start (wit brood) van Unilever, Fruit2day van Hero (vruchtensappen), Lay's Light Ribble Naturel chips van Smith en Zonnezuivel 30+, kaas van Uniekaas. Ik belde (undercover) als gewoon consument met het Voedingscentrum en liet mij voorlichten over het genomineerde slappe, smakeloze witte brood (Het enige wit waar bruin in zit) waarvoor je geen gebit nodig hebt en dat als proef alleen bij Albert Heijn te koop is. Ik kreeg dit te horen: Ja, het is wel een gekunsteld brood hoor, er zijn truken mee uitgehaald. Eerst zijn er dingen uitgehaald en die zijn er later weer ingestopt, zoals inuline, dat zijn vezels die niet van graan afkomstig zijn maar ik geloof van cichorei. Bruin brood is natuurlijk beter, maar als je nou helemaal geen bruin lust, is dit brood beter dan ander wit brood. Curieus is dat dit jaar de aanmoedigingsprijs gaat naar Al Capone pizza's vanwege het gebruik van een volkoren bodem en 30+ kaas. Binnenkort meer over de gekste prijs van Nederland. Nu het recept: rooster de bruine boterham. Beleg het brood met in plakjes gesneden knoflook, tomaat en kaas. Laat de kaas onder de gril smelten. Strooi tuinkers over de kaas. Eet meteen op.

    • Anne Scheepmaker