EADS koopt deel Russische jagerfabrikant

Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS neemt een belang van 10 procent in de Russische fabrikant van straaljagers Irkoet. De regering van Rusland heeft daarvoor het groene licht gegeven.

Dit heeft een woordvoerder van Irkoet gisteren laten weten. Betrokkenen wijzen erop dat het zeer uitzonderlijk is dat Rusland het westen deelgenoot maakt van zijn defensiegeheimen. Want onder die categorie valt de straaljagerbouw volgens specialisten. Wat de Europeanen voor het belang moeten neertellen, staat nog niet vast. De onderhandelingen daarover lopen nog, berichtte het Russische dagblad Vedomosti. Daarbij worden ook investeringen en de overdracht van technologie meegerekend. Wanneer het belang wordt afgemeten aan de beurskoers van Irkoet, komt het inkopen in de straaljagerfabriek voor EADS neer op omgerekend ongeveer 55 miljoen dollar (41,5 miljoen euro).

Voor de transactie zal Irkoet met een uitgifte van nieuwe aandelen komen. Die zal over een half jaar tot een jaar plaatsvinden. Irkoet is nu voor 55,8 procent in handen van de directie, voor 13,2 procent van de lucht- en ruimtevaartgroep Soekhoi en voor 31 procent van individuele of institutionele investeerders.

Het Europese concern wil dat na de overname van de aandelen EADS een vertegenwoordiger in de raad van commissarissen van Irkoet krijgt, maar de Russische wet verbiedt dat buitenlanders zitting hebben in de toezichtsraad van luchtvaartbedrijven. Wel kan EADS de Rus Vadim Vlassov naar voren schuiven, die bestuursvoorzitter van EADS Rusland is.

Irkoet en EADS hebben al geruime tijd zakelijke banden met elkaar. De Russische vliegtuigbouwer, gevestigd in de stad Irkoetsk in Siberië, vervaardigt al sinds eind 2003 onderdelen voor de Airbus-verkeersvliegtuigen van EADS. Dat betrof destijds de eerste order van deze soort die aan Rusland werd gegund.

Verder werken beide bedrijven samen bij het onderhoud van helikopters in Rusland en bij de verkoop van het amfibievoertuig Be-220.

De kernactiviteit van Irkoet is de fabricage van het Su-30MK, Ruslands modernste jachtvliegtuig. Deelname van buitenlandse ondernemers bij de Be-220 en de Su-30MK is uitgesloten, aldus Vedomosti.