Dakota

In een fotobijschrift bij het artikel `Tussen stoommachine en computer' (W&O, 13 nov) lees ik: `De Dakota was een nieuw type passagiersvliegtuig dat in de jaren dertig ontstond.

Het meest bekende model, de DC-3, wordt wel de moeder van de moderne luchtvaart genoemd'. Dat is niet helemaal juist. Als de DC-3 de moeder van de moderne luchtvaart was, dan was de (Douglas) DC-2 in ieder geval de grootmoeder: het eerste geheel metalen verkeersvliegtuig, met een intrekbaar landingsgestel. De Uiver, het eerste toestel van dit type dat de KLM in 1934 aanschafte, vloog in oktober van dat jaar mee in de London-Melbourne race, waarin deze als tweede eindigde. Twee jaar later nam de KLM de eerste DC-3, een grotere versie van de DC-2 in dienst: een DC-3 kon 21 passagiers vervoeren, een DC-2 14. De Fokkerfabriek heeft beide types in licentie voor de KLM gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog kwam er een militaire versie van de DC-3, de Dakota (C47). Van dit militaire transportvliegtuig zijn er toen zo'n 12.000 gebouwd. Na 1945 heeft KLM ook met Dakota's gevlogen, geschikt voor 28 passagiers.

    • J. Freeke Amsterdam