Bush belt ruziënde partijen N-Ierland

De Amerikaanse president George Bush heeft zijn steun aangeboden om het vredesproces in Noord-Ierland weer op gang te brengen. In een telefoongesprek met dominee Ian Paisley, leider van de protestantse DUP, heeft hij gepleit voor het plan van de Britse en Ierse regering voor hervatting van het opgeschorte zelfbestuur.

Bush zei dat hij later ook een gesprek zal hebben met Gerry Adams van Sinn Féin, de politieke tak van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA). Volgens een woordvoerder van de Ierse regering zou Bush tegen Paisley hebben gezegd dat het tot nu toe geheime Brits-Ierse voorstel ,,een voor beide partijen goed compromis'' is.

De Britse regering schortte in oktober 2002 het Noord-Ierse zelfbestuur op nadat de protestanten niet langer het vertrouwen hadden dat de IRA zou ontwapenen. Samen met zijn Ierse ambtgenoot Bertie Ahern heeft premier Tony Blair sindsdien geprobeerd de partijen weer om de tafel te krijgen. Pogingen daartoe mislukten, ondermeer na winst in de verkiezingen in november 2003 van de meer extreme partijen.

Bush zei in Crawford tegen verslaggevers te hopen dat zijn telefoongesprekken een bijdrage kunnen leveren aan het vredesproces. Hij zei waardering te hebben voor de ,,toegewijde'' manier waarop Blair en Ahern aan de zaak werken. Volgens de Financial Times was het de Britse regering die Bush heeft gevraagd om zijn betrokkenheid te tonen. De regering hoopt dat de partijen dit weekeinde besluiten met elkaar om de tafel te gaan.

In het verleden waren de Verenigde Staten, waar veel mensen wonen die historische banden hebben met Ierland, herhaaldelijk betrokken bij het vredesoverleg. De Amerikaanse oud-senator George Mitchell was een van de onderhandelaars van het vredesakkoord in 1998. Enkele uren voordat beide partijen met dat akkoord instemden gaf president Clinton in een telefoongesprek met de partijleiders daaraan zijn steun.