Bandjesgekte

Wie een mening heeft, draagt tegenwoordig een bijpassend polsbandje, ziet Yaël Vinckx.

Lange tijd liepen alleen jonge muziekfans met een polsbandje door Nederland. Zo'n bandje vormde het entreebewijs voor het jaarlijks terugkerende festival Lowlands; ieder jaar een andere kleur. Hoe meer bandjes iemand om zijn pols had, hoe vaker hij Lowlands had bezocht.

Maar de laatste tijd zie je door de bandjes het bos niet meer. Aanhangers van de eeuwenoude joodse leer kabbala dragen rode wollen polsbandjes, popster Madonna bijvoorbeeld. Wie strijdt tegen kanker draagt een geel bandje, een initiatief van wielrenner Lance Armstrong. Het gevecht tegen aids en borstkanker steun je door het dragen van een rood of roze strikje; zangeres Anastacia die zelf met borstkanker kampte, gaat niet van huis zonder zo'n roze strikje. Topmodel Claudia Schiffer en de muzikanten die de nieuwe versie van Do they know it's Christmas? hebben opgenomen, dragen een wit `make poverty history'-bandje, om aan te geven dat ze de schulden van de derde wereld willen laten kwijtschelden. En onder anderen Bono van U2 draagt een blauwe polsband, tegen pesten op school.

Sinds deze week heeft Nederland er ook twee nieuwe polsbandjes bij: een oranje en een rode. Het oranje bandje roept op tot respect; Respect2All staat erop. De rode variant keert zich tegen geweld. Beide initiatieven kwamen tot stand na de moord op Theo van Gogh, drie weken geleden. ,,Ik wilde voorkomen dat ons leven na drie weken gewoon weer verder gaat'', zegt de 46-jarige Joep van den Eijkel, bedenker van het rode polsbandje, door de telefoon. ,,En ik ben geen type dat met een spandoek naar het Binnenhof rijdt om daar de longen uit mijn lijf te schreeuwen.''

Daarom bedacht hij een polsbandje, naar voorbeeld van het gele Live Strong-bandje van Armstrong, dat binnen de kortste keren niet alleen een statement werd maar ook een gewild mode-item. Een miljoen rode bandjes heeft hij laten maken, die voor één euro per stuk worden verkocht (www.bandtegengeweld.nl). Daarvan moet zestig eurocent naar ,,projecten tegen geweld'' gaan. Welke projecten; dat weet Joep van den Eijkel nog niet. Wel worden dit weekeinde zijn rode polsbandjes tijdens een voetbalwedstrijd in Amersfoort uitgedeeld. Een lid van de club, de 19-jarige Frank Hermsen, overleed vorig weekeinde na een vechtpartij buiten een discotheek.

Overigens hebben niet alle bandjesdragers idealistische motieven: actrice Jennifer Aniston van Friends draagt een goudleren polsbandje met de tekst `delicious', heerlijk. Een golden delicious is een appel en ze bedoelt er verder niks mee.

    • Yaël Vinckx