Animatie van Disney en Driessen

Hoeveel Disney-dvd's zullen de komende weken hun weg weer vinden naar schoen of kerstsok? Het slimme van de marketingstrategieën van Disney is dat ze hun films steeds maar een beperkte periode beschikbaar houden voor de home entertainment-markt. Zo bewust hun eigen schaarste creërend, zetten ze de consumenten ertoe aan om de films te kopen zodra ze beschikbaar zijn. Behulpzame verkopers spelen onbewust hun rol mee: ,,Deze film is maar korte tijd verkrijgbaar hoor.''

De Disney-animatie-dvd's behoren nog steeds tot de top waar het gaat om de verzorging van geluid, beeld en extra's. De films kunnen weleens tegenvallen, zoals nu Mulan 1 en 2 en maar liefst drie delen Alladin (waarvan de laatste twee direct voor de thuismarkt werden geproduceerd) op dvd uitkomen. Niet de beste films uit de fabrieken van de oude Walt, deze reisjes in de sprookjeswerelden van China (Mulan) en die van Duizend en één nacht (Alladin). Vooral leuk: de komische martial arts-held Jackie Chan die optreedt in de muziekvideo van Mulan.

Andersoortige animatie komt uit Nederland. The Dutch Films of Paul Driessen verzamelt precies wat de titel belooft: van Oscar-kandidaat 3 Misses uit 1998 tot eerder en minstens even bekend werk als Te land, ter zee en in de lucht, De schrijver en de dood en The Water People.

Vorige jaar verscheen al de filmische biografie Paul Driessen: Beelden en bespigelingen. En twee jaar geleden werd de afwisselend in Nederland en Canada werkende tekenfilmer al geëerd met de instructieve documentaire Paul Driessen inside out, die jammer genoeg niet op de dvd is opgenomen. Wel een item uit het vroegere VPRO-kunstprogramma Atlantis, uit 1988, waarin Driessen (1940) plastisch vertelt en laat horen hoe hij sommige geluiden bij zijn kriebellijntjestekeningen maakt. Met kletsnatte macaroni bijvoorbeeld: hij roert in de pan en slaat met een lepel op de kleffe pasta: klets, fledder. Het is terug te horen in De schrijver en de dood (1988), waarin ,,nogal veel koeienvlaaien door de lucht vliegen''.

Veel van het op de dvd verzamelde werk is nog van vóór het computer-tijdperk: Driessen is een ambachtelijke animator die het liefste werkt met lichtbak, pegboard en scherp geslepen potlood. Hij laat zijn lijntjes dansen over het papier.

In zijn geval is de schaarste vooral onbekendheid met zijn werk. Laten we hopen dat deze dvd daar wat verandering in kan brengen.

    • Dana Linssen