Amerikanen excuseren zich voor Bush

Drieëneenhalve week na de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn veel Amerikanen de schok nog niet te boven. Op de website www.sorryeverybody.com verontschuldigen ruim zesduizend inwoners van de VS zich tegenover de rest van de wereld voor de overwinning van George Bush op John Kerry. Zij hebben naar deze internetsite een foto gestuurd, waarop zij op een groot vel papier of een bord in velerlei toonaarden excuses aanbieden voor de keuze van de Amerikaanse meerderheid.

De website kwam in de lucht toen daags na de verkiezingen van 2 november de twintigjarige student James Zetlen een foto van zichzelf met een excuusbord op internet publiceerde. Zijn initiatief kreeg snel navolging. Op de site schrijven de makers: ,,Sommigen – hopelijk allen – van ons proberen te begrijpen en te taxeren wat het effect is van de recente verkiezingsuitslag op u, burgers in de rest van de wereld.''

Het sorry zeggen heeft natuurlijk ook meteen geleid tot een winkeltje op de site, waar niet alleen T-shirts, sweatshirts, slips en hondenkleding met het logo van sorryeverybody te koop zijn, maar ook petten, buttons, bumperstickers, mokken, tassen en muismatten.

Uiteraard konden de aanhangers van de huidige en aanstaande president dit niet over hun kant laten gaan. Dus zetten zij als reactie op `die site van de verliezers' de website www.werenotsorry.com op. ,,Waarom maken zij excuses? Wij weten het niet. Wat we wel weten is dat we dankbaar zijn voor het huidige leiderschap en dat we verheugd zijn dat Bush nog vier jaar president blijft.''

De site www.werenotsorry.com hanteert dezelfde fomule als www.sorryeverybody.com: mensen, alleen of in groepjes, demonstreren op een foto hun steun aan Bush en zijn regering, onder het algemene motto `Amerika heeft gesproken'. Op deze site is ook een winkeltje te vinden, met voornamelijk posters en T-shirts, maar dat legt het qua assortiment af tegen de sorry-zeggers.

Ruim een week na de presidentsverkiezingen kwam, op Nederlands initiatief, www.apologiesaccepted.com in de lucht, waarop wereldburgers hun waardering kenbaar kunnen maken voor de excuses op www.sorryeverybody.com. De site biedt hetzelfde beeld als de beide Amerikaanse websites: meer dan duizend mensen proberen door middel van een foto de teleurgestelde Amerikanen een hart onder de riem te steken. En ze wensen hun alvast sterkte voor de volgende verkiezingen in 2008. Alleen een winkeltje met T-shirts ontbreekt.

www.sorryeverybody.com, www.werenotsorry.com, www.apologiesaccepted.com

www.sorryeverybody.com.

    • Hans van Laarhoven