Westen bemiddelt in Kiev, blokkades demonstranten

De Europese Unie heeft vandaag in Kiev het initiatief genomen voor een rondetafelconferentie. Rusland beschuldigt `bepaalde landen' in Europa ervan het recht in Oekraïne buitenspel te zetten. Morgen komt het Oekraïense parlement in spoedzitting bijeen.In Kiev hebben demonstranten vanochtend blokkades opgeworpen. Premier Janoekovitsj kon daardoor niet het regeringsgebouw binnen.

In een poging het initiatief in de Oekraïense crisis naar zich toe te trekken hebben westerse bemiddelaars vandaag in Kiev een eerste, voorzichtig overleg op gang weten te brengen. De Poolse president Kwasniewski was daartoe in alle vroegte naar Kiev gereisd, even later gevolgd door EU-buitenlandcoördinator Javier Solana en president Valdar Adamkus van Litouwen.

De Poolse president Kwasniewski had een driepuntenplan bij zich: onderzoek naar de verkiezingsfraude, vreedzame beëindiging van het conflict en het houden van een rondetafelconferentie over de toekomst van Oekraïne.

In Kiev is vandaag voor de vijfde achtereenvolgende dag massaal gedemonstreerd tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. Volgens de officiële uitslag zou de pro-Russische premier Viktor Janoekovitsj deze gewonnen hebben.

De pro-westerse kandidaat Viktor Joesjtsjenko bestrijdt dat en zegt dat er op massale wijze is gefraudeerd. Internationale waarnemers hebben bevestigd dat er op grote schaal onregelmatigheden hebben plaatsgehad. Joesjtsjenko heeft de afgelopen dagen honderdduizenden demonstranten op de been gebracht.

Gisteren heeft Joesjtsjenko zijn klacht neergelegd bij het hooggerechtshof van Oekräine. Het hof bepaalde daarop dat de uitslag van de verkiezingen niet geldig is zolang de zaak voor de rechter ligt. Maandag wordt een eerste uitspraak van de rechter verwacht. Tot die tijd mag Viktor Janoekovitsj niet worden ingehuldigd. Joesjtsjenko noemde de opstelling van het hof een eerste overwinning. ,,Dit is alleen maar het begin. Het is het bewijs dat de samenleving altijd wint.'' De Poolse president Kwasniewski sprak in zijn rol van bemiddelaar vanochtend eerst met de zittende president Leonid Koetsjma, die het protest tegen de verkiezingsuitslag bij herhaling onwettig heeft genoemd. Later op de ochtend zou ook Joesjtsjenko naar het presidentiële paleis komen.

Demonstrantenpagina 5

hoofdartikel pagina 7