Vertraging bij fusieplannen Shell

De fusie van de Nederlandse en de Britse tak van de Koninklijke/Shell Groep loopt twee maanden vertraging op. Dit komt omdat er waarschijnlijk een nieuwe neerwaartse bijstelling nodig is van de bewezen olie- en gasreserves. Het energieconcern stelt ook de aandeelhoudersvergadering uit en zal het jaarverslag later publiceren. Dit heeft Shell vandaag bekendgemaakt.

De samenvoeging tot de nieuwe groep Royal Dutch Shell zal pas in juli worden afgerond, en niet in mei zoals Shell eerder had gezegd.

De vertraging komt door het verzetten van de aandeelhoudersvergadering van 22 april naar 28 juni. De aandeelhouders van het Nederlandse Koninklijke Olie en het Britse Shell Transport and Trading moeten op deze vergadering hun fiat geven aan de samenvoeging. Het jaarverslag wordt enkele weken voor de aandeelhoudersvergadering gepubliceerd.

Het uitstel van de jaarvergadering is weer een direct gevolg van het lopende grote onderzoek dat Shell momenteel doet bij alle olie- en gasputten van het bedrijf. Dit onderzoek, dat eind 2004 klaar zal zijn en deels door externe consultants wordt uitgevoerd, moet volledige duidelijkheid verschaffen over de reserves van Shell.

Shell verklaarde in oktober al dat er mogelijk opnieuw een neerwaartse bijstelling komt van de bewezen reserves van maximaal 900 miljoen vaten als het onderzoek is afgerond. Zo'n bijstelling zorgt echter ook voor een aanpassing van de financiële resultaten over de afgelopen jaren, waardoor de cijfers over 2004 weer even moeten wachten. En die cijfers moeten klaar zijn voordat aandeelhouders kunnen instemmen met de verandering van de bedrijfsstructuur en de vorming van Royal Dutch Shell.

Het uitstel is een nieuwe tegenslag voor Shell. De kwestie rond de reserves achtervolgt het concern al het hele jaar. Shell verraste de financiële wereld op 9 januari dit jaar met een forse neerwaartse verlaging van de bewezen reserves, omdat deze niet bleken te voldoen aan de criteria van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Sindsdien heeft Shell in totaal 4,3 miljard vaten afgeboekt, zo'n 25 procent van het totaal. De afboeking kostte topman Philip Watts en productiechef Walter van de Vijver hun baan. Shell kreeg een golf van kritiek te verduren van aandeelhouders die onder meer eisten dat de gecompliceerde bedrijfsstructuur vereenvoudigd zou worden. In oktober kondigde Shell aan dat het zijn Nederlandse en Britse tak zou fuseren tot één bedrijf, met één hoofdkantoor, één beursnotering en één topman.

www.nrc.nl: dossier Shell