Van Aartsen: ik ben in VVD al leidend

VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen beschouwt zichzelf nu al als de leider van zijn partij. ,,Ik ben leidend in het debat over de positie en de positionering van de VVD en ik vind dat het aan mij is om het VVD-verhaal neer te zetten.''

Dat zegt Van Aartsen vandaag in een gesprek met deze krant. Eerder deze week verklaarde hij op tv dat hij de ambitie heeft om ook formeel politiek leider te worden van de VVD. Dat is een functie die de partij nu formeel gesproken niet kent. Naar verwachting stemt de algemene ledenvergadering van de VVD morgen in Noordwijkerhout in met een voorstel om in de reglementen vast te leggen dat de fractievoorzitter automatisch ook de politiek leider is.

Van Aartsen besloot afgelopen zomer op vakantie in Frankrijk het partijleiderschap op te eisen. Afgelopen maandag vertelde hij het aan vice-premier Zalm en partijvoorzitter Jan van Zanen. ,,Gerrit was wel verbaasd.''

Van Aartsen vindt de huidige situatie, waarin hij het VVD-geluid in de fractie verwoordt en vice-premier Zalm in het kabinet, ,,niet ideaal''. ,,We hebben niet twee kapiteins op één schip, maar twee kapiteins op twee schepen. De één van de Kroon, dat is Zalm, de ander van de Kamer. Dat ben ik'', aldus de fractievoorzitter vandaag. Het door Van Aartsen gesteunde initiatiefvoorstel omtrent het leiderschap maakt een eind aan die situatie.

Zalm werd in 2002 gekozen tot lijsttrekker en zou op grond daarvan nu ook het politiek leiderschap kunnen claimen. Zalm, bezig aan zijn derde termijn als minister van Financiën, denkt nog na of hij zich voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen van 2007 ook kandideert voor het partijleiderschap. Overigens kiezen de leden eind 2006 de lijsttrekker.

Toen Zalm in 2003 vice-premier werd en de fractie een nieuwe voorzitter moest kiezen, hebben Zalm en toenmalig vice-fractievoorzitter De Grave verhinderd dat de nieuwe fractievoorzitter ook politiek leider zou worden, zo meldt Het Parool vandaag. Een meerderheid van de fractie was daar voor, maar Zalm dreigde zelf in de fractie te blijven als hij zijn politiek leiderschap zou kwijtraken aan een nieuwe fractievoorzitter, bevestigt een woordvoerder van Zalm.

INTERVIEW: pagina 3