Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de nieuwe behandelmethode van het Psychotraumacentrum Kinderen en Jeugd in Leiden dat zich richt op de behandeling van kinderen die een traumatische ervaring zoals een verkeersongeluk, mishandeling of incest hebben meegemaakt. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nieuwslicht. Aandacht voor de eventuele schadelijkheid van luchtverfrissers en geurkaarsen, de opgraving van een bijna intacte mammoet, de heropening van het onderzoek naar de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss en waarom minister Kamp van Defensie kruisraketten wil aanschaffen. Ned.3, 21.15-22.00u.

Nova politiek. Verslag van het VVD-congres in Noordwijkerhout en aandacht voor de positie van de VVD. Ook een gesprek met VVD-fractieleider Jozias van Aartsen. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Empire warriors: The Jewish war. Tweede deel van een vierluik over `oorlogen tegen terreur' tijdens de laatste fase van het Britse rijk. In 1946 voerden joodse guerrilla's één van de spectaculairste aanvallen uit de 20ste eeuw uit. Het King David Hotel in Jeruzalem werd gebombardeerd met als doel het afdwingen van stichting van de staat Israël. BBC2, 22.00-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Tv-show. Gesprek met o.a. cabaretière Tineke Schouten over de sketches uit haar 25-jarige loopbaan. Ook een optreden en interview met de 25-jarige zanger Jamie Cullum. Ned.2, 21.30-22.30u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn zangeres Rita Reijs en cabaretière Sanne Wallis de Vries. RTL4, 22.50-23.50u.

FILM

Con Air (Simon West, 1997, VS). Slimme, climaxrijke formulefilm in het genre van de hightech-actie. Criminelen, onder wie psychopaat John Malkovich en seriemoordenaar Steve Buscemi, maken zich meester van het vliegtuig dat hen transporteert. De onschuldig veroordeelde Nicolas Cage meldt zich als geheime bondgenoot van de autoriteiten. SBS6, 20.30-22.40u.

The Deep End of the Ocean (Ulu Grosbard, 1999, VS). Geflopt vehikel voor Michelle Pfeiffer heeft zo zijn tv-filmachtige kwaliteiten en houdt sentimentaliteit verdienstelijk buiten de deur. Pfeiffer herkent in jochie haar eigen zoontje, dat negen jaar eerder als peuter spoorloos verdween. VRT, 21.40-23.26u.

The Gift (Sam Raimi, 2000, VS). Spookachtige whodunit met Cate Blanchett als helderziende huismoeder die de snode intriges doorziet van stadgenoten in het broeierige Amerikaanse Zuiden. Keanu Reeves werd tegendraads gecast als bullebak met baseballpet. Net5, 22.00-23.55u.

Comedian Harmonists (Joseph Vilsmaier, 1997, Dld/Oostenrijk). Keurige, leerzame muzikale biografie over Berlijns close harmony-kwintet, dat in zijn korte bestaansperiode (1928-1935) internationale populariteit verwierf, maar in 1935 een verbod kreeg om op te treden, omdat drie leden joods waren. Canvas, 23.15-1.20u.

Harem suare' (Ferzan Özpetek, 1999, Turkije/It./Fr.). In Italië woonachtige, Turkse regisseur van Hamam, il bagno Turco vervolgde zijn zoektocht naar de wortels van zijn cultuur en kwam terecht in de laatste Turkse harem, die na de val van het Ottomaanse Rijk in 1904 werd opgeheven. Behelst een ingetogen liefdesgeschiedenis tussen een Italiaanse slavin en een zwarte eunuch. Ned.3, 0.20-1.55u.

Sweet Charity (Bob Fosse, 1969, VS). Regiedebuut van latere regisseur van Cabaret, Lenny en All That Jazz wordt veelal gekenschetst als een ondergewaarde musical, gebaseerd op het Broadwaystuk dat Neil Simon modelleerde naar Fellini's Notti di Cabiria. New Yorkse Taxi dancer Shirley MacLaine is nogal naïef op zoek naar de ware liefde. Ook met Big Spender, If They Could See Me Now. Net5, 0.35-3.15u.

The Big Combo (Joseph H. Lewis, 1955, VS). Zie tv-vooraf. BBC2, 1.35-3.00u.

RADIO

Kunststof. Fotograaf Erik Hijweege vertelt over zijn fotoproject Noir, de Kalahari-bosjesmensen uit Zuidelijk Afrika en de albino's uit Senegal. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder Titus Meeuws in Den Haag vertelt correspondent Willem Hagoort over de lokale radio in Kazachstan. Vervolgens besprekingen het boek Provocaties van de Britse schrijver John Gray en de film Bad Santa van Terry Zwigoff en de cd Before The Poison van Marianne Faithfull. In het tweede uur vertelt fotograaf en fotoverzamelaar Willem Diepraam over een bij Sotheby's te houden veiling van hedendaagse fotografie ten bate van Amnesty. 747AM, 21.02-23.00u.