Talib Kweli

Talib Kweli bereikt op zijn nieuwe, derde solo-cd, The Beautiful Struggle, een uitzonderlijk niveau. Want Kweli, bekend als sociaal gevoelig rapper, speelt het klaar om een afwisselende cd te maken die toch in ieder nummer een dringend gevoel van attentie weet over te brengen.

In de wereld van Kweli gebeurt alles op het scherp van de snede. Als er wordt gefeest dan vliegen de spetters er van af (in `Broken Glass'), als er over armoede wordt gediscussieerd dan gebeurt het scherpzinnig (`Ain't got no shoes but got a gun') en als er wordt verleid mag Mary J. Blige hartverscheurend komen kwelen (`I Try'). En als er een zeperd moet worden behaald gebeurt ook dat met overgave, in het revisionistische, door hardrock-solo's en `planet rock'-verwijzingen beheerste `We Got The Beat'.

Maar gelukkig rapt Kweli als een op hol geslagen welzijnswerker, die de wereld niet morgen maar vandaag wil verbeteren. Zijn duidelijke dictie knalt uit de al even heldere beats waarin soms een jengelend stemmetje rondzingt, of een paar dames een smeuïg koortje verzorgen. Dat is swingend, grappig en indringend tegelijk. Talib Kweli is morgenavond te zien als voorprogramma van Kanye West in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Het concert is uitverkocht.

Talib Kweli. The Beautiful Struggle (Rawkus 249837050)