Slapen onder een mummie

Het Brits Museum in Londen is heel groot en heel beroemd. Mensen uit de hele wereld komen er kijken naar schatten uit de piramides in Egypte, klassieke beelden uit het vroegere Romeinse Rijk en nog veel meer.

Het Brits Museum wil niet dat kinderen het museum groot en saai vinden en daarom heeft het bedacht dat kinderen tussen de 8 en 15 jaar die zich opgeven als `Jonge Vriend van het Museum' daar af en toe mogen komen slapen. Tussen de mummies en de sfinxen en met het licht uit.

Thomas Longworth, mijn buurjongen van 9 jaar, was nog nooit in het museum geweest. Hij vond het dus wel een beetje eng om zomaar met mij mee te gaan, met zijn slaapzak en zijn matrasje. Maar omdat we voor in de rij stonden toen de sleepover op een zaterdagavond begon, waren we als eersten in de grote galerij met Egyptische voorwerpen. Daarom kon Thomas de lekkerste plek om te slapen uitzoeken. Dat was naast een muur en met onze tenen bijna tegen een enorm stenen faraobeeld. Thomas vond dat de farao op Bart Simpson leek.

We luisterden naar een sprookjesverteller en naar een muziekgroep en we maakten een cape, zoals carnavalsvierders die dragen in Bolivia. Onze sleepover ging over Bolivia. Om twaalf uur was iedereen erg moe, maar we hielden eerst nog een middernachtfeest met eten dat we van huis hadden meegebracht. Toen gingen we slapen, maar er waren kinderen die in het donker schenen met hun zaklantarens. En sommige moeders en vader snurkten verschrikkelijk! De volgende morgen na het ontbijt gingen we weer naar huis, in een zwarte taxi. De taxichauffeur kon niet geloven dat we echt in het museum hadden mogen slapen. Thomas zei tegen hem: ,,Ik geef deze sleepover een rapportcijfer van een 9!'' En hij hoopt dat zijn vader of moeder hem meeneemt op 23 april van het volgend jaar en dat hij dan een paar vriendjes mag meenemen omdat hij op de 25ste jarig is. En dan weet hij de beste slaapplek en ook dat je in je kleren kunt slapen, zodat niemand 's nachts je onderbroek ziet.

    • Hieke Jippes