Rusland bezorgd over `inmenging'

De Russische regering heeft zich vanochtend opnieuw bezorgd getoond over wat het land omschrijft als ,, buitenlandse inmenging'' in Oekraïne.

,,Pogingen van bepaalde landen om het recht buiten spel te zetten verontrusten ons. Vooral omdat bepaalde hoofdsteden in Europa verklaren dat ze de uitkomst van de verkiezingen niet erkennen en zeggen dat Oekraïne bij het westen hoort'', zo liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in een verklaring weten.

De Russische president Poetin heeft gisteren in Nederland, waar hij was voor overleg met de Europese Unie, ook al benadrukt dat het buitenland zich niet met de crisis rond de presidentsverkiezingen in Oekraïne moet bemoeien. Hij steunt het initiatief om de zaak voor de rechter uit te vechten ,,De wet en niet de straat is bepalend'', aldus de Russische president in Den Haag. Poetin bleef overigens bij zijn mening dat de omstreden uitslag ,,volstrekt helder'' zijn, terwijl zijn gastheer, de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende naast hem betoogde dat de verkiezingen niet aan de internationale norm hebben voldaan.

Het Oekraïense parlement komt morgen in spoedzitting bijeen om over de crisis te debatteren. Volgens de voorzitter van het parlement Ihor Storozjoek steunen alle fracties de spoedzitting, met uitzondering van de partij van premier Janoekovitsj, de Partij van de Regio`s. Het parlement zal zich buigen over de verschillende protesten in het land en over het feit dat Janoekovitsj nog niet benoemd kan worden, hoewel hij volgens de kiescommissie als president is gekozen.

Bestuurders, parlementariërs, fabrieksbazen en vakbondsleiders in Donetsk in het grensgebied met Rusland hebben vanochtend besloten aan te sturen op een referendum over autonomie binnen Oekraïne. Donetsk nodigt andere pro-Janoekovitsj regio's uit dat voorbeeld te volgen in reactie op wat een `anticonstitutionele coup' werd genoemd. Een voorstel om zich af te scheiden en zich bij Rusland aan te sluiten, haalde het niet. Wel worden de tv-kanalen van de oppositie, Kanaal 5 en Era, in Donetsk uit de lucht gehaald. Volgens een aanwezige, journalist Sergej Garmasj, hing er een `bloeddorstige sfeer' in de zaal.

De autocratische republieken van Centraal-Azië, alle voormalige sovjet-republieken, hebben zich intussen ferm achter het standpunt van Moskou over de Oekraïense presidentsverkiezingen opgesteld. President Islam Karimov van Oezbekistan heeft Janoekovitsj, in navolging van de Russische president Poetin, zijn felicitaties gestuurd. Ook Kirgizië en Kazachstan hebben de `verkiezing' van Janoekovitsj begroet.