Ramsj

S.F.Spira, Eaton Lothrop: The history of photography, as seen through the Spira collection. Gebonden, Aperture 2001, van €81,50 voor €17,50. Scheltema Amsterdam

In de jaren zestig van de vorige eeuw begonnen Fred Spira en zijn vrouw Marilyn met de opbouw van de grootste privé-collectie ter wereld op het terrein van de fotografie: meer dan twintigduizend voorwerpen, zowel camera's, lenzen en andere technische attributen als foto's en fotoboeken. Het boek van Spira en Lothrop geeft een uitgebreid overzicht van de collectie, vanaf de vroegste daguerreotype-camera's uit 1840, via de legendarische Leica-35mm die voor het eerst in 1925 op de markt verscheen, tot aan de digitale Sony MVC-CD 1000 camera uit 2000.

Momme Brodersen: Walter Benjamin. A biography. Gebonden, Verso 1996, van €47,– voor €10,95. Scheltema Amsterdam

De Engelse vertaling van een veelgeprezen Duitse biografie van Walter Benjamin (1892-1940), de befaamde schrijver, taalfilosoof en `everobservant flâneur' in de straten van Berlijn en Parijs, die in 1940 – op de vlucht voor de nazi's – bij de Frans-Spaanse grens zelfmoord pleegde. Ook bij Scheltema: The little friend van Donna Tartt, de Engelse hardcover uit 2002 van Tartts tweede, langverwachte (en ietsje tegenvallende) roman. Van €31,- voor €7,95.

Stefan Dech e.a.: Kunstwerk aarde. Satellietbeelden vanuit de ruimte. Gebonden, Tirion 2002, van €49,98 voor €19,50. Steven Sterk Utrecht

Het Deutschen Fernerkundungsdatenzentrum in Oberpfaffenhofen (en probeer dat maar eens in één keer foutloos te herhalen) is wereldwijd een van de belangrijkste instituten voor waarneming van de aarde vanuit de ruimte. Kunstwerk aarde, de Nederlandse editie van een oorspronkelijk Duitse uitgave, biedt een fraaie selectie uit de duizenden satellietfoto's waarover het instituut beschikt. Te zien zijn onder meer de Mississippidelta, Bangkok en Los Angeles, gletsjers in Antarctica, en het nachtelijke licht van de stedelijke gebieden in Azië en Europa. `Ontroerend en ontzagwekkend,' zegt de flaptekst niet ten onrechte.

Jef de Jager: Rituelen. Nieuwe en oude gebruiken in Nederland. Paperback, Het Spectrum 2001, van €20,75 voor €5,99. De Slegte

De tweede, geheel herziene druk van een boek dat voor het eerst verscheen in 1981. Aan bod komen alle bestaande gebruiken in Nederland tijdens de `jaar- en levenscyclus': rituelen bij geboorte, huwelijk, dood en begrafenis, en rituelen bij gelegenheden als luilak, Kerstmis en sinterklaas. Het aardige van het boek is dat cultureel antropoloog De Jager ook aandacht besteedt aan de gebruiken van Nederlandse moslims, Hindoes en Surinaamse creolen. Eveneens bij De Slegte: Achter gesloten deuren. Bronnen voor interieurhistorisch onderzoek 1800-1950, een uitgave van het Cuypersgenootschap (onder redactie van Barbara Laan) over de reconstructie van de oude interieurs van Huis Sonneveld in Rotterdam en landhuis Koningshof in de Kennemerduinen. Van €16,50 voor €4,99.

Robert McNeely (foto's): The Clinton years. Gebonden, Callaway 2000, van €40,– voor €12,50. Roelants Nijmegen (024-3221734)

Six Clinton years zou een betere titel zijn voor dit fotoboek, want de laatste twee turbulente jaren van Clintons termijn ontbreken. De ruim tweehonderd zwartwitfoto's zijn dus afkomstig uit de periode 1992-1998: veel politieke foto's van bijvoorbeeld ontmoetingen met buitenlandse regeringsleiders, afgewisseld met intieme portretten uit de privé-vertrekken van het Witte Huis, waaronder een aantal innige omhelzingen van Clinton met Hillary (met op de achtergrond, vanaf eind 1995, de dreigende schaduw van Monica Lewinsky, die overigens in het hele boek, ook in de begeleidende teksten, schittert door afwezigheid). Boek bevat een paar onvergetelijke foto's, zoals die van een eenzaam wandelende Clinton op het uitgestrekte strand van Omaha Beach, bij de herdenking in 1994 van de invasie.

Sandra Klopper and Karel Nel: The art of Southeast Africa. Gebonden, Continents 2002, van €59,90 voor €29,95. Premsela Amsterdam (020-6624266)

Prachtig uitgegeven studie over de kunst en gebruiksvoorwerpen van de nomadenvolken uit Zuidoost-Afrika: de Xhosa's, Zulu's en Tsonga's om er enkele te noemen. In tegenstelling tot de meer robuuste (en ook veel bekendere) kunst uit West- en Centraal-Afrika, gaat het hier om eenvoudige en lichte voorwerpen die gemakkelijk mee op reis konden worden genomen: wandelstokken, snuifdozen, hoofdtooien en enkele wonderschone tabakspijpen van de Nguni's. Grondige tekst.

Spencer Dunmore: Op het spoor van verdwenen onderzeeboten. Gebonden, De Bataafsche Leeuw 2002, van €37,50,– voor €15,–. Steven Sterk Utrecht

Leuk boek over de geschiedenis van de onderzeeboot, verteld aan de hand van een aantal gezonken, maar later weer op de zeebodem teruggevonden boten. Zoals de H.L.Hunley, een duikboot uit de Amerikaanse Burgeroorlog die twaalf meter lang was en een achtkoppige bemanning telde. Of de U-352 die in 1942 voor de kust van North-Carolina zonk. Geïllustreerd als een spannend jongensboek met (onderwater)foto's en hyperrealistische tekeningen.

    • Henk Lagerwaard