Politie is tegen nieuwe opzet betaald voetbal

De toekomstplannen van het betaald voetbal zijn gisteren van twee kanten onder vuur genomen. De raad van hoofdcommissarissen en korpsbeheerders vinden de nieuwe competitieopzet onaanvaardbaar.

Tegelijkertijd denkt het Commissariaat van de Media dat de voorwaarden die bij de veiling van de televisierechten worden gesteld kunnen indruisen tegen de Mediawet.

De KNVB maakte eind september de nieuwe opzet van de voetbalcompetitie bekend, waarbij er door de invoering van play-offs meer wedstrijden moeten worden gespeeld. Volgens de Nederlandse politie is de inzet ,,niet verantwoord te organiseren''. Dit concludeerde zij gisteren in een brief aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Ook deze bewindsman is argwanend. ,,De politie heeft in grote mate gelijk'', zei hij gisteren in reactie op de brief. De Tweede Kamer is eveneens in meerderheid tegen de nieuwe opzet. De KNVB vindt de reactie van de politie voorbarig omdat nog nader overleg wordt gevoerd.

Bij de beslissingswedstrijden die worden geïntroduceerd, spelen de nummers twee tot en met vijf na 34 competitiewedstrijden volgens een knock-outschema om de beschikbare plaats in de voorronde van de Champions League en om twee plaatsen in de UEFA Cup. Vervolgens wordt ook nog apart gespeeld om de derde Europese plaats.

Die nieuwe opzet betekent een te grote extra inzet van de politie, stellen de korpschefs en korpsbeheerders. De extra inspanning schat de politie op 10.000 tot 14.000 uren per seizoen. ,,Vanuit politieoogpunt niet uitvoerbaar zonder ingrijpende consequenties.'' Tevens zal door het knock-outsysteem pas laat duidelijk zijn welke clubs elkaar treffen, waardoor de voorbereiding in de knel kan komen.

Wanneer er een streep door de nieuwe opzet wordt gezet heeft dit ook gevolgen voor de lopende veiling van televisierechten. In de pakketten met voetbalwedstrijden die de Eredivisie CV (ECV) aanbiedt is al rekening gehouden met play-offwedstrijden. Gisteren constateerde het Commissariaat van de Media (CvdM) ook dat de voorwaarden bij de veiling – waaraan de televisie- en radiozenders moeten voldoen – kunnen leiden tot overtreding van de Mediawet.

Volgens het CvdM zou het tenderdocument op verschillende plaatsen te diep kunnen ingrijpen op de vrijheid van de omroep. Daarmee zou de onafhankelijkheid van zowel de commerciële als de publieke omroep in het geding komen waar het gaat om inhoud, vorm en plaatsing van programma's.

Het CvdM wil echter niet spreken van een dictaat of een wurgcontract. Maar, zo constateert het Commissariaat, ,,Eredivisie CV gaat steeds meer op de stoel van de omroep zitten''. Een van de eisen die worden gesteld is dat voetbal in de uitzending van zondagavond ,,centraal'' komt te staan.

Chris Woerts, directeur van de ECV, was vanochtend nog niet geïnformeerd door het Commissariaat. ,,Het enige wat ik nu kan zeggen is dat wij omroepen natuurlijk nooit zullen dwingen om tegen de Mediawet te handelen.''