Philips wacht lastige operatie

Philips mag dan zijn zolder aan het opruimen zijn, de zware meubels liggen nog steeds opgeslagen.

Voor de tweede keer deze maand heeft het Nederlandse concern zijn aandelen in een ander bedrijf afgestoten. Gisteren verkocht het zijn belang van 720 miljoen euro in het Franse concern Vivendi en begin november deed het afstand van zijn deelname van 163 miljoen euro in chipproducent ASML. Hoewel er dus vooruitgang wordt geboekt, heeft het concern nog steeds veel te veel kapitaal vastliggen in andere bedrijven. Helaas moeten de lastigste verkopen nog komen.

Als je de waarde van Philips' resterende minderheidsbelangen in andere bedrijven en joint ventures berekent, kom je uit op een bedrag van bijna 10 miljard euro. Dat is zo'n 40 procent van de beurswaarde van het concern.

Het afstoten van een aantal belangen, zoals dat van 100 miljoen dollar in het Amerikaanse glasvezelbedrijf JDS Uniphase, is een fluitje van een cent.

Maar de grootste aandelenpakketten zijn het moeilijkst te slijten. Neem de deelname van 1 miljard euro in automatiseerder Atos Origin. Niet alleen is dat bijna eenderde van het bedrijf, maar de vooruitzichten voor de automatiseringsmarkt lijken ook mager. Het zal op z'n zachtst gezegd lastig zijn het belang te verkopen zonder de aandelen van Atos te laten kelderen.

En het zich ontdoen van een substantieel deel van zijn belang van 3,8 miljard euro in de Taiwanese chipproducent Taiwan Semiconductor kan eveneens moeilijk worden nu er sprake is van overcapaciteit op de markt.

Maar het besluit van Philips om deze deelnames af te bouwen is juist. Hun waarde wordt immers zwaar gekort door de markt. Analisten passen gewoonlijk een korting toe wegens de te verwachten problemen bij de verkoop van zulke grote hoeveelheden aandelen. Vervolgens brengen ze ook nog eens een conglomeraatskorting in rekening. In de deelnames zit ook een hoop geld verstopt dat Philips beter zou kunnen gebruiken. Enige kleinere overnames bij de snelgroeiende divisie voor medische systemen zouden gerechtvaardigd zijn. Maar gezien de wisselende prestaties van Philips als het om het scheppen van waarde gaat, zou de beste manier om de aandeelhouders een plezier te doen het aan hun teruggeven van een flinke hoeveelheid kapitaal zijn.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Robert Cyran