Pas verschenen: Non fictie

Vittorio Busato: Weg met Piet Vroon. Een biografie. Amsterdam University Press, 236 blz. €24,95

Biografie van de veelgelezen psycholoog Piet Vroon, die in 1998 overleed. Busato, zelf psycholoog en journalist, gaat onder meer in op zijn betekenis voor de popularisering van de wetenschap.

John Gray: Provocaties. Gedachten over vooruitgang en andere illusies. Ambo, 215 blz. €21,95

Verzameling columns en essays van de veelbesproken Britse denker John Gray, over onder meer het blinde geloof in de vooruitgang en de oorlog in Irak. `Weinig nieuws' voor wie het eerder werk van Gray kent, maar `toch het overdenken waard' (Irena Rosenthal, Boeken, 03.09.04).

Peter Altena en Myriam Everard (red.): Onbreekbare Burgerharten. De historie van Betje Wolff en Aagje Deken. Vantilt, 223 blz. €17,50

Uiteenlopende studies naar aspecten van het literaire werk van, en de herinnering aan, Betje Wolff en Aagje Deken, die 200 jaar geleden kort na elkaar overleden.

Carl Friedman: Wie heeft de meeste joden. Van Oorschot, 260 blz. €16,–

Keuze uit de columns die Friedman de afgelopen jaren schreef voor dagblad Trouw en weekblad Vrij Nederland, met bijzondere aandacht voor – soms onbewuste – vormen van antisemitisme.

Kijk op kritiek Essays voor Kees Fens. Querido, 328 blz. €21,95

Verzamelboek met vierentwintig essays waarin op verschillende manieren de rol van de literaire kritiek wordt belicht. Onder redactie van T. van Deel, Marita Mathijsen en Gerard de Vriend. Aangeboden ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van Kees Fens.