Ophef om lening Belliot aan Carré

De Amsterdamse gemeenteraad stelt een onderzoekcommissie in naar de gang van zaken rond het verstrekken van leningen aan theater Carré.

Bij de raad leeft het vermoeden dat wethouder Hannah Belliot van cultuur een toezegging aan Carré heeft gedaan over een jaarlijkse subsidie van 1,1 miljoen in het kader van het Amsterdamse Kunstenplan. Met die belofte zou Belliot buiten de raad om zijn gegaan, omdat de raad moet instemmen met de toekenning van subsidies. De onderzoekscommissie zal in februari haar bevindingen naar buiten brengen.

In september nam Belliot Carré toch op in haar Kunstenplan voor de periode 2005-2008, ondanks een negatief advies van de Amsterdamse Kunstraad.

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wil Carré niet in het Kunstenplan, omdat de subsidie van 1,1 miljoen voor het organiseren van activiteiten overeen komt met de aflossing die Carré jaarlijks moet terugbetalen op een gemeentelijke lening van 20 miljoen. Bij het verstrekken van een nieuw deel van 13 miljoen van die lening, in december vorig jaar, lichtte de wethouder de raad niet in.

GroenLinks nam gisteren tijdens een raadsvergadering het initiatief om de feiten rond de lening uit te zoeken. Cultuurwoordvoerder Jeanine van Pinxteren: ,,Van de afdeling Financiën van de gemeente hebben wij een staatje waarin wordt uitgegaan van subsidie voor Carré tot 2014. Ook is er discussie of de raad wel of niet had moeten worden ingelicht over die lening. Wij denken van wel. De wethouder heeft gisteren ook toegegeven dat het `niet netjes' was.''

Wat betreft Ruud Nederveen (VVD) treft Carré geen blaam en moet Belliot de 1,1, miljoen voor Carré buiten het Kunstenplan zoeken. ,,Dat zal moeilijk zijn, maar dat is dan haar strafwerk.''