Ontwapening Colombia

Zeker 450 Colombiaanse paramilitairen van de Verenigde Zelfverdedigingskrachten (AUC) hebben gisteren in de noordwestelijke stad Turbo hun wapens neergelegd.

De ontwapening was een van de voorwaarden van de Colombiaanse regering voor zij aan vredesonderhandelingen met de AUC, de grootste paramilitaire groep in het Zuid-Amerikaanse land, wilde beginnen. Voor het einde van 2005 moeten de in het totaal 15.000 AUC-strijders zijn ontwapend.

In een toespraak vroeg AUC-leider Salvatore Mancuso om immuniteit voor de strijders. Tegen hem is een uitleveringsverzoek wegens drugshandel uitgevaardigd door de Verenigde Staten. Eergisteren keurde het Hooggerechtshof van Colombia de uitlevering goed van Mancusco, AUC-leider Carlos Castaño (die eerder dit jaar op mysterieuze wijze verdween) en de inmiddels gevangen genomen ideoloog van de guerrillabeweging FARC, Simon Trinidad. De Colombiaanse regering heeft aangegeven dat Mancuso vanwege zijn rol in het vredesproces mag blijven.