Nissan jaagt de koers van staal op

Door het tekort aan staal op de wereldmarkt, voornamelijk veroorzaakt door de groeiende vraag uit China, zijn de aandelenkoersen in Oost-Azië in deze sector sterk gestegen. Een van de sectoren die direct wordt geraakt door het tekort aan staal is de automobielindustrie. Zo werd gisteren bekend dat autofabrikant Nissan de productie in drie van zijn vier Japanse fabrieken vijf dagen moet stilleggen omdat het bedrijf niet voldoende staal voorhanden heeft.

Het Zuid-Koreaanse staalbedrijf Posco heeft vandaag bekendgemaakt deels de tekorten van de Japanse autoproducent Nissan te zullen aanvullen. Posco zal niet in het hele tekort aan staalplaat van Nissan kunnen voorzien, maar wel ,,zoveel mogelijk, zolang de toelevering van binnenlandse autoproducenten niet wordt verstoord'', zegt het Zuid-Koreaanse bedrijf vandaag in een verklaring. Posco ziet de levering van extra staal als ,,een mooie gelegenheid om het marktaandeel in Japan te verhogen'', aldus een woordvoerder. Posco zet driekwart van zijn staalproductie in eigen land af, terwijl de export vooral gericht is op China.

Om zich te verzekeren van een veilige aanvoer gaat 's werelds tweede autofabrikant Toyota het aantal toeleveranciers uitbreiden over de grenzen, zo bericht de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) vandaag. Staalplaat voor de carrosserie wordt tot dusver alleen betrokken van twee Japanse leveranciers, maar dit zal vanaf 2006 worden uitgebreid met het Zuid-Koreaanse Posco en het Chinese Bao Steel, aldus de krant. Toyota zelf heeft tegenover persbureau Reuters alleen gezegd verschillende stappen te overwegen om toelevering van materialen veilig te stellen, maar wilde geen commentaar geven op individuele bedrijven.

Betrokkenen wijzen erop dat Nissan zich de afgelopen jaren niet geliefd heeft gemaakt bij staalleveranciers. De komende bestuursvoorzitter van Renault, Carlos Ghosn, die Nissan de afgelopen jaren rigoureus heeft gesaneerd, heeft ook de staaltoeleveranciers flink uitgeknepen. Inmiddels zijn de aandelen van de staalindustrie in Azië fors gestegen. Aandelen Posco stegen vanmorgen in Seoul in korte tijd naar de hoogste koers ooit. In Hongkong stegen de aandelen Maanshan Iron met 9,6 procent. De Chinese concurrent Angang Newsteel volgde met 6 procent. In Tokio stegen de koersen van de twee grootste staalbedrijven, Nippon Steel en JFE Holdings, beide met 2 procent.

De problemen in Japan worden mede veroorzaakt door een grote sanering in de Japanse staalsector, omdat in de jaren negentig de vraag naar staal jarenlang daalde door een zwakke economie en verplaatsing van autoproductie naar het buitenland. De laatste tijd is de Japanse economie weer wat aangetrokken, waardoor in de hele regio de vraag naar staal groeit.