Nieuwe blik op netwerkstad Schiphol

Amsterdam heet ineens Schiphol-Noordoost, Haarlem is Schiphol-Weststede en Zandvoort ligt aan Schiphol-Plage. Vandaag presenteert het Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam) een nieuwe kaart van `Schipholstad', netwerkstad par excellence. Door alles in de omgeving anders te benoemen werpt de kaart een ander, wellicht realistischer licht op de verhouding tussen de luchthaven – ooit een klassieke luchthaven maar inmiddels een dicht stedelijk gebied – en zijn omgeving, zegt directeur Maarten Kloos. ,,De aanwezigheid van Schiphol is bij uitstek een zaak die de hele omgeving aangaat, dus moeten we met frisse blik en in regionaal verband ernaar kijken.'' Als Schiphol het centrum van deze regio is, zou dat bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de bloemenveiling en de visafslag verhuizen naar het gebied langs de A4, de passagiersterminal voor cruiseschepen gaat van de IJ-oevers naar de Afrikahaven bij Ruigoord en Joop van den Ende bouwt zijn musical theater niet bij de Rai, maar in Aalsmeer.