Midden-Oosterse terroristen bellen graag bij Swisscom

Toen het Zwitserse telefoonbedrijf Swisscom in 1999 de zogeheten easy roam-kaarten op de markt bracht, hadden ze niet gedacht dat ze zulke belangrijke klanten zouden krijgen. Easy roam-kaarten kon je anoniem kopen en bijvullen. Je kon er vanuit de hele wereld mee bellen. Uit een document van de Zwitserse federale politie, waar de krant Le Temps de hand op legde, blijkt nu dat de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi zo'n kaart heeft gebruikt.

Zarqawi zou onder andere verantwoordelijk zijn voor een aantal gijzelingen/onthoofdingen in Irak. Ook Abdul Tahim al-Nashiri, het brein achter de aanslag tegen de USS Cole in 2000 die in Jemen ter dood is veroordeeld, Abu Zubair al-Haili, een vertrouweling van Al-Qaedaleider Osama bin Laden die in 2002 in Marokko is gearresteerd wegens het beramen van aanslagen op westerse doelwitten, en Khaled Sheikh Mohammed, die in 2003 in Pakistan is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen op 11 september, gebruikten de easy roam-kaart.

Zarqawi zou zo tot halverwege 2003 contact hebben onderhouden met terreurnetwerken van Hongkong tot Chili, met Zwitserland als schakel. Wat hij precies besprak, staat niet in het document. Maar volgens Le Temps, dat doorgaans over betrouwbare bronnen beschikt, staat er wél in dat Zarqawi begin 2003 – net voor de Amerikaanse inval in Irak – op grond van die telefoontjes in Syrië is getraceerd. Dat staat haaks op de uitspraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell in februari 2003 in zijn toespraak tot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, dat Zarqawi zich op dat moment in Irak bevond. In die omstreden toespraak probeerde Powell een verband te leggen tussen de toenmalige Iraakse leider Saddam Hussein en Al-Qaeda.

Het document, dat van voorjaar 2003 dateert, constateert dat Bin ladens terreurnetwerk gretig gebruik maakte van ,,ons grondgebied, onze banken en onze communicatie'', en dat Al-Qaeda in Zwitserland ,,middelen en potentieel'' vond. Tot dan toe gingen de Zwitsers ervan uit dat de neutraliteit van hun land hen daarvan zou vrijwaren. Nu onlangs ook is gebleken dat een zekere Mohamed Ashraf er vanuit een Zwitserse cel op los telefoneerde met terreurgroepen in Spanje én met Mohammed B., die wordt beschuldigd van de moord op Theo van Gogh, is er van die zorgeloosheid weinig over.

Naar aanleiding van deze moord wordt ook in Zwitserland hier overwogen om imams in eigen land op te leiden. Volgens de minister van Justitie ,,zitten wij in de gevarenzone''.

Overigens verkoopt Swisscom sinds eind 2003 geen easy roam-kaarten meer. Op 1 december worden gebruikers die zich nog niet hebben geïdentificeerd, geblokkeerd.

    • Caroline de Gruyter