Melkboeren in verbond tegen lage melkprijs

Melkveehouders uit zeven Europese landen gaan zich bundelen om in de huidige prijzenoorlog sterker te staan tegen zuivelbedrijven en supermarkten. Ze willen een hogere prijs voor hun melk bedingen.

Volgens P. ten Hoeve, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, moet de prijs voor een kilo melk (iets minder dan een liter door eiwit- en vetgehalte) naar 40 eurocent. Nu ontvangen ze 30 cent van de zuivelfabrikanten. Ten Hoeve: ,,Door de lage prijs kan ik niet investeren in nieuwe machines. Onderhoud stel ik uit. Ik kan geen vervanger inhuren als ik ziek ben, die is te duur.''

Een woordvoerster van zuivelfabrikant Campina zegt dat ,,het signaal duidelijk'' is. ,,We delen de zorg over een lage melkprijs, maar het gevaar bestaat dat deze Europese bundeling tussen Campina en onze aanleverende melkveehouders gaat staan. Dat is een ongewenste situatie.''

Volgens Ten Hoeve worden Europese melkveehouders nu tegen elkaar uitgespeeld. Supermarkten geven aan de zuivelfabrikant door hoeveel ze willen betalen voor toetjes, kaas en melk. De zuivelfabrikant, die ook winst wil maken, komt vervolgens bij de melkveehouder, en legt hem een prijs op. Die prijs is de afgelopen tijd door de prijzenoorlog steeds verder gedaald. Melkveehouders klagen dat ze onder de kostprijs moeten produceren en interen op hun vermogen. ,,Maar je wil wel inkomen hebben, supermarkten weten dat. Dus als de ene boer zegt: `Ik doe het niet voor zo'n lage prijs', is er altijd wel een ander die het wel doet. En vindt de zuivelfabrikant geen willige boer in Nederland, dan gaat hij naar Duitsland, of België.''

De boeren hopen dat proces een halt toe te roepen door zich Europees te bundelen. Daarom hebben organisaties uit Denemarken, Oostenrijk, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Zwitserland en Nederland besloten de zogeheten European Milk Board op te richten. ,,We willen het systeem omdraaien'', zegt Ten Hoeve. ,,We noemen van tevoren de melkprijs, en proberen die voor langere periode vast te leggen. Zoals dat met CAO-onderhandelingen ook gaat.''

Door de huidige lage melkprijzen stoppen veel melkveehouders, aldus Ten Hoeve. In Denemarken is vorig jaar 20 procent ermee opgehouden. In Nederland en België 5 procent. Nederland telt nu nog zo'n 24.000 melkveehouders.