Japanse karper

Bij de Japanse afbeelding van een karper voorop de Weekagenda (25 november, pagina 19) stond in een deel van de oplage de verkeerde tekst. De illustratie verwees naar de expositie La Maison Bing, van 26 november tot en met 27 februari 2005 in het Van Gogh Museum te Amsterdam. De tentoonstelling betreft het ontstaan van de Franse Art Nouveau, vanuit het perspectief van kunsthandelaar en verzamelaar Siegfried Bing (18381905). De naam van zijn Parijse kunsthandel, L'Art Nouveau, werd de benaming voor de kunststroming rond 1900 die ook bekend staat als Jugendstil. Bing was een belangrijke promotor van Aziatische kunst. Zo kocht Vincent van Gogh bij hem diverse Japanse prenten. De expositie omvat vierhonderd objecten uit Bings galerie, zoals glaswerk van Tiffany, schilderijen en beelden van Toulouse-Lautrec, Rodin, Claudel en Vuillard, en meubels, keramiek en sieraden van Van de Velde, Colonna, De Feure en Gaillard. Inlichtingen: www.vangoghmuseum.nl of 020-5705200.