Hier zijn Boerke en de nieuwe Belgen

In België broeit het al enige tijd op stripgebied. In het inmiddels ter ziele gegane tijdschrift Ink liep een legertje nieuwe striptalenten zich warm, die het vak hadden geleerd op de kunstacademie St. Lucas. Een aantal is inmiddels doorgebroken, zoals Pieter de Poortere, wiens Boerke het zelfs tot publicatie in Le Monde schopte. In de fraaie bundel Hic sunt leones is nu een grote groep van deze jonge tekenaars verzameld. Natuurlijk ontbreekt De Poortere niet met een strip over een onzichtbare man, in de hem kenmerkende Dick Bruna-achtige stijl. Een ander groot talent is Rayman. Hij hanteert een prettig-rommelige zwartwitstijl, die goed aansluit bij zijn humoristische piratenverhaal. De mislukte piraat Gullible wordt voortdurend belachelijk gemaakt (in de kroeg lachen ze hem uit, zoals alleen echte piraten dat kunnen: `Har har!').

Van heel andere orde is het dromerige Mr. Bunny van illustrator Sebastiaan van Doninck. `Mr. Bunny' is een konijnachtig wezen, dat samen met een hertje vriendschap sluit met een jager. Het is goed te merken dat Van Doninck vooral een illustrator is, want bij hem staat bijna elke, zuurstokkleurige tekening op zichzelf. Opgeblazen op een groot doek zouden de merkwaardige, bijna naïeve tekeningen niet misstaan aan de muur van welk museum ook. Als geheel levert het een intrigerend, associatief stripverhaal op.

Net zo inventief is Thuis waar de pannenkoeken zijn van Bart Schoofs, die al iets langer aan de weg timmert. Hij liet zich inspireren door het werk van Carla Hansen, de geestelijk moeder van de kinderstrip Pol.

Hic sunt leones bevat nog veel meer prachtige, originele strips die aanschuren tegen beeldende kunst en ook losse illustraties van tekenaars. Mede door de fraaie vormgeving is dit Belgische visitekaartje te vergelijken met het Canadese koffietafeltijdschrift Drawn & Quarterly.

Diverse auteurs: Hic sunt leones. Bries, 168 blz, €24,95

    • Gerard Zeegers