Heerenveen verslaat Stuttgart met `eigen' Beckham

De mistflarden waren nauwelijks opgetrokken in het stadion van Abe Lenstra, of Ugur Yildirim schoot de bal met zijn gevreesde rechterbeen in het doel van Vfb Stuttgart. De vleugelspeler van SC Heerenveen werd daarmee matchwinnaar op een ouderwets avondje Europa-Cupvoetbal. Na afloop werd hij in de vrieskou opgevangen door zijn Turkse vrienden uit zijn geboortestad Apeldoorn. Zij volgen hem altijd en overal. Zij maakten net zoveel kabaal als de paar honderd meegereisde supporters van de Duitse topclub.

De tweetalige Yildirim stond vervolgens in het Turks en in het Nederlands de pers te woord. Het Fries is hij nog niet machtig, net als de meeste ploeggenoten overigens. Heerenveen is al een jaar of tien een soort vreemdelingenlegioen dat de spelers uit de eigen provincie tot bankzitters degradeert. Er staan altijd wel een paar Denen, Noren, Zweden, Belgen, Polen en Finnen op de loonlijst. Het mag de pret niet drukken in het hoge noorden, waar nooit hatelijke spreekkoren of racistische oerwoudgeluiden te horen zijn. ,,We zien niks aan de overkant'', klonk het aan de oostzijde toen de westzijde door de dichte mist aan het zicht onttrokken was.

Blauwbekkend deed de 22-jarige Yildirim in de catacomben zijn verhaal van de wedstrijd. ,,Het klinkt misschien arrogant, maar ik weet wat ik kan. Ik was ook niet bang voor die grote namen. Tegen Ajax heb ik al bewezen dat ik op het hoogste niveau mee kan'', verklaarde de speler die vorige maand in de Arena ook tot scoren kwam. Zijn beste wedstrijd speelde Yildirim dit seizoen tegen het Israëlische Maccabi Petach Tikva. In de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi was hij bij alle vijf doelpunten betrokken. Met dank aan zijn gevreesde rechterbeen.

Yildirim kan de bal voorzetten zonder zijn directe tegenstander te hoeven passeren. Hij wordt daarom wel vergeleken met de Engelse sterspeler David Beckham, die ook over een zogenaamde `bananenvoorzet' beschikt. De tijd is voorbij dat buitenspelers de achterlijn moeten halen om voor gevaar te zorgen. Een scherpe voorzet is het halve werk. Tegen Stuttgart lepelde Yildirim de bal volgens een rapporteur van de Leeuwarder Courant welgeteld negen keer voor het Duitse doel. ,,Echt waar joh? Ik dacht dat het er veel minder waren'', sprak de speler die door de straffe mandekking van de Duitsers weinig speelruimte kreeg.

Urenlang heeft Yildirim geoefend op zijn specialiteit; in de volkswijken van Apeldoorn, op het trainingsveld van zijn vorige club Go Ahead Eagles en dit seizoen ook langs de snelweg bij Heerenveen. Hij camoufleert zijn traagheid met een traptechniek die door verschillende bondscoaches met interesse wordt gadegeslagen. Zo zou Marco van Basten zijn vorderingen nauwlettend in de gaten houden. En de Turkse bondscoach heeft hem al eens opgeroepen voor een B-interland, die hij op advies van de clubleiding van Heerenveen heeft afgezegd. ,,Als ze tegelijkertijd bij me komen, kies ik voor Turkije'', weet de speler met een dubbel paspoort. ,,Daar ligt mijn hart. Daarom kies ik ook eerder voor Galatasaray dan voor Real Madrid'', zegt de zelfverzekerde inwoner van Drachten.

Dankzij de doeltreffende uithaal van Yildirim behaalde Heerenveen in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi een even verrassende als geflatteerde thuiszege op Stuttgart. Het kwaliteitsverschil tussen de Duitse en de Nederlandse subtopper was aanzienlijk, net als de begroting trouwens. Stuttgart werkt met een budget van zeventig miljoen euro, Heerenveen kan jaarlijks zeventien miljoen uitgeven. De ploeg van trainer Matthias Sammer (Europees voetballer van het jaar in 1996) leek de ploeg van trainer Gert-Jan Verbeek (bokskampioen van Twente in de jaren tachtig) behoorlijk te hebben onderschat. Pas bij een 1-0 achterstand speelde Stuttgart vol op de aanval, maar toen stond de Belgische (reserve)keeper Brian Vandenbussche met een paar knappe reddingen een gelijkmaker in de weg.

De winnende coach rende na afloop als een dolleman voor de hoofdtribune. Hij is opgezadeld met de rijke erfenis van Foppe de Haan en weet dat hij zijn grote voorbeeld moeilijk kan doen vergeten. Onder zijn leiding is Heerenveen bezig aan een wisselvallig seizoen, waarin wel een stijgende lijn zichtbaar is.

Verbeek noemt Yildirim ,,een schoolvoorbeeld van een speler die met de week progressie maakt''. Hij weet ook zeker dat Heerenveen geen eindstation is voor het voetbaltalent. ,,Hij heeft met zijn voorzet een gevaarlijk wapen en hij is handig in de kleine ruimte. Meer hoeft een buitenspeler tegenwoordig niet te hebben. Al is een handige passeeractie natuurlijk nooit weg.''

In de halve competitie bezet Heerenveen met Dynamo Zagreb de gedeelde derde plaats. In een onderling duel in Zagreb volstaat volgende week waarschijnlijk een gelijkspel, om plaatsing voor de derde ronde zeker te stellen. Dan moet Heerenveen wel de laatste groepswedstrijd winnen van het puntloze en bijna uitgeschakelde Beveren.

Alle reden voor Riemer van der Velde om na afloop met een tevreden gezicht de kleedkamer op te zoeken. De voorzitter van Heerenveen kan door de dure verbouwing – het stadion wordt binnen anderhalf jaar uitgebreid van 14.500 naar 26.000 zitplaatsen – een extra zakcentje wel gebruiken. Toch wegen de sportieve belangen zwaarder dan de financiële, weet de zakenman in ruste. ,,De UEFA Cup is geen vetpot zoals de Champions League waaraan we een paar jaar geleden hebben mogen ruiken. Dit succes is mooi meegenomen, zo moet je het zien. Ik ben trots op mijn jongens'', sprak de preses voordat hij de feestvierende spelers ging feliciteren met hun huzarenstukje.

Heerenveen 1 Vfb Stuttgart 0

Ruststand 0-0. 65. Yildirim 1-0. Schds: Benes (Tsj). Tsch: 17.500. Gele kaarten: Rzasa, Haarala (Heerenveen), Babbel (VfB Stuttgart).

    • Jaap Bloembergen