Hahn is diamant onder de violisten

Maxim Vengerov, Vadim Repin, Nikolai Znaider, dat zijn de edelstenen onder de jongere vioolvirtuozen. Maar de Amerikaanse violiste Hilary Hahn, die zaterdag in het Amsterdamse Concertgebouw haar 25ste verjaardag viert, is de schitterende diamant. Haar authentieke vioolspel is ongekend helder en puur, haar instrumentale trefzekerheid is ongeëvenaard.

Hahn musiceert met zo'n natuurlijke overgave en betrokkenheid dat er een volmaakte eenheid ontstaat tussen haarzelf, haar viool en de muziek. Er zijn geen remmingen, geen blokkades, geen twijfels. Haar muzikale intelligentie is van een goddelijke orde.

Energiek begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Mark Wigglesworth excelleert Hahn met de lenigheid van een kat en de sierlijkheid van een ballerina in een hypnotiserende vertolking van het Vioolconcert in b van Elgar. Samen met The Lark Ascending van Vaughan Williams nam ze dit werk onlangs op voor Deutsche Grammophon (474 504-2).

Hahn, die driekwart Brits is, zegt `helemaal verliefd' te zijn op de typisch Britse lyriek van Elgar, en dat was te horen. Zoals een diamant het invallende licht op magische wijze breekt in een waaier van schitterende kleuren, zo `brak' Hahn de muziek van Elgar in fascinerende sluiers van klankkleuren en emoties. Romantische hartstochten werden in balans gebracht met welriekende Earl Grey-thee in een tuin vol Engelse rozen, wanhoop en weemoed vertaalden zich in verlangen, milde humor en een soms bijna baldadige energie. De Elgar van Hahn was in alle opzichten midden in de roos, technisch onovertroffen en van een weergaloze muzikale schoonheid.

Met de Vijftiende symfonie van Sjostakovitsj neemt een totaal andere atmosfeer bezit van de zaal. Subtiel dirigerend en nauwgezet musicerend creëren Wigglesworth en het orkest een muzikale kaleidoscoop vol nostalgie, ironie en bittere tranen. Vanuit een soms angstaanjagende leegte doemden ijle droombeelden op, waaruit fraaie solo's opflakkerden als grillige kaarsvlammen in een tochtige kathedraal. Indrukwekkend is de toewijding en concentratie waarmee de musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest aan deze laatste symfonie van Sjostakovitsj inhoud geven.

Concert: Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Mark Wigglesworth, m.m.v. Hilary Hahn (viool). Gehoord: 24/11 Vredenburg Utrecht. Herh.: 26/11 De Doelen Rotterdam; 27/11 Concertgebouw Amsterdam.

    • Wenneke Savenije