`Geen speeltjes bij chips'

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) is niet gelukkig met de `Rocket Power Stunt Wheels' die in zakken chips zitten. De minister gaf gisteren antwoord op vragen van de Kamerleden Arib en Waalkens van de PvdA, die de gratis speeltjes het liefst zien verdwijnen.

De Stunt Wheels zijn een soort plastic tollen met afbeeldingen van populaire tekenfilmfiguren uit de tv-serie Rocket Power. Volgens de Kamerleden zouden die speeltjes kinderen aanzetten tot overmatige consumptie van chips en daarmee indirect zwaarlijvigheid bevorderen.

De minister neemt geen concrete maatregelen, maar zegde toe de zelfregulering van de sector in het voorjaar van 2005 te evalueren. ,,De beperking van marketing acht ik van belang in de strijd tegen obesitas (vetzucht, red.), omdat marketing van invloed is op de consumptie'', zei de minister.

De Nederlandse voedingsproducenten hebben deze zomer een gedragscode opgesteld waarin ze beloven hun best te doen om zwaarlijvigheid tegen te gaan. Zo mag de reclame voor voedingsproducten als chips niet refereren aan de status en populariteit van kinderen. Ook zijn er beperkingen voor het gebruik van tv-persoonlijkheden en tv-karakters. De Reclame Code Commissie zou er op toe moeten gaan zien dat die richtlijnen nageleefd worden.

De maker van de Lay's chips waar de speeltjes in zitten, is niet van plan de Stunt Wheels uit de zakken te halen. ,,We houden ons aan de gedragscode. Je mag tv-karakters niet gebruiken om de chips aan te prijzen, maar je mag wel een plaatje van zo'n figuur bij de chips doen'', zegt een woordvoerder van Smiths, onderdeel van Pepsico.