Forse sanering aluminium bij Alcan Europa

Alcan, de grootste aluminiumproducent ter wereld, schrapt 500 banen bij zijn Europese fabrieken. Productielocaties in België, Frankrijk en Italië gaan dicht, elders worden fabrieken ingekrompen.

De fabrieken van Alcan in Nederland, waaronder een aluminiumsmelter in Vlissingen, een koolstofanodenfabriek in Rotterdam en een spuitbussenfabriek in Veenendaal, worden niet getroffen.

De gisteren bekendgemaakte reorganisatie is volgens Alcan nodig wegens ,,veranderde marktomstandigheden''. Het is de tweede sanering die Alcan doorvoert sinds de overname, vorig jaar, van het Franse aluminiumconcern Pechiney. Als eerste reorganiseerde Alcan het voormalige hoofdkantoor van Pechiney in Parijs. Die operatie werd onlangs afgerond.

Alcan besloot eerder dit jaar ook een groot aantal aluminiumwalserijen te verzelfstandigen, om daarmee goedkeuring te verkrijgen van de Europese Commissie voor de overname van Pechiney. Volgens Brussel zou Alcan anders een te dominante machtspositie in de EU krijgen. Met de overname van Pechiney breidde het Canadese Alcan in Europa fors uit. Ruim de helft van de 88.000 werknemers van Alcan werkt in Europa.

Alcan betaalt de gisteren aangekondigde reorganisatie uit al eerder in de boeken opgenomen reservering voor de integratie met Pechiney. Behalve de sluiting van fabrieken in België, Frankrijk en Italië worden vier fabrieken die aluminium verpakkingen produceren in Italië, Tsjechië, Frankrijk en Zwitserland ingekrompen. Verder zet Alcan twee fabrieken in Frankrijk in de etalage. Op deze twee locaties verdwijnen in beginsel geen banen.

Alcan kondigde gisteren aan 22 miljoen euro te investeren in een fabriek in Frankrijk die plaatmateriaal voor de luchtvaartindustrie produceert. Met de investering kan de productiecapaciteit met 10 procent worden uitgebreid. Eerder breidde ook de aluminiumwalserij van het Brits-Nederlandse staalconcern Corus in het Duitse Koblenz de productie van plaatmateriaal voor vliegtuigen uit.

Alcan (omzet 14,5 miljard euro) is 's werelds grootste aluminiumconcern en is in de hele productieketen actief. Het bedrijf heeft eigen mijnen, waar de belangrijkste grondstof bauxiet gewonnen wordt. Ook de raffinage van bauxiet tot alumina en het smelten van alumina tot primair aluminium doet Alcan in zijn eigen fabrieken.