Filmarchief Beeld in problemen door bezuinigingen

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, dat onder meer de audiovisuele omroep- en overheidsarchieven beheert, moet 1,2 miljoen euro bezuinigen. Een van de gevolgen is, dat de collectie overheidsfilms en documentaires die tussen 1895 en 1950 op nitraatfilm werden vastgelegd, niet kan worden geconserveerd. ,,Het nitraat eet zichzelf op'', zegt directeur Edwin van Huis. ,,Daardoor is deze collectie gedoemd tot zelfvernietiging.'' Ook aan de conserveringsachterstand van programma's uit de beginjaren van de televisie en het digitaliseren van de historische muziekcollectie kan niet verder worden gewerkt. Het instituut moet 33 arbeidsplaatsen schrappen, een zesde van het totale aantal, als gevolg van een door staatssecretaris Van der Laan (OCW) opgelegde korting van 5 procent. Bovendien werd een aanvraag voor ruim 7 miljoen euro extra voor de conservering niet toegekend, ondanks een positief advies van de Raad voor Cultuur. In Hilversum bouwt het instituut aan een nieuwe huisvesting die in 2006 moet openen.