Fatah wil Abu Mazen als president

De grootste Palestijnse politieke organisatie, Al-Fatah, heeft gisteren oud-premier Mahmoud Abbas gekozen tot enige kandidaat voor de Palestijnse presidentsverkiezingen.

Nadat eerst het dagelijks bestuur van Fatah zich voor Abbas had uitgesproken, schaarden ook 90 van de 106 leden van de Revolutionaire Raad zich achter Abu Mazen, zoals hij in eigen kring wordt genoemd.

Degenen die tegenstemden of zich onthielden, wilden de populaire Marwan Barghouti als kandidaat. Over de vraag of deze militante vertegenwoordiger van de jongere generatie vanuit de Israëlische gevangenis meedoet, bestaat verwarring. De Palestijnse radio meldde gisteren dat hij afziet van deelname. Dat werd later op de dag weer ontkend door teleurgestelde en boze aanhangers van de door Israël tot vijfmaal levenslang veroordeelde Barghouti. Na de stemming in de Revolutionaire Raad is het formeel niet meer mogelijk dat hij namens Fatah gekandideerd wordt. Hij kan wel meedoen als onafhankelijke kandidaat, maar dat zou een breuk met Fatah betekenen. Volgens een van zijn advocaten beschouwt hij Fatah als ,,zijn huis'' en is hij niet van plan de partij te verlaten. Hij zou zich daarom, zij het met grote tegenzin en onder protest tegen de snelle, geforceerde keuze voor Abbas, neerleggen bij de besluitvorming.

Aanhangers en zijn echtgenote bestrijden dat en zeggen dat hij wel degelijk zal deelnemen aan de verkiezingsstrijd. Oud-premier Abbas wordt wegens zijn betrekkelijk gematigde standpunten en zijn scherpe kritiek op de gewapende intifadah door Barghouti en de jongere generaties Palestijnen gewantrouwd. Anderen noemen Abbas een agent van Israël en de Verenigde Staten.

De Palestijnse Fatah-minister Khadoura Fares, een van Barghouti's belangrijkste bondgenoten, heeft van de Israëlische premier Sharon toestemming gekregen Barghouti vandaag op te zoeken in de gevangenis van Beersheva. Fares, die zelf 14 jaar in Israëlische gevangenissen heeft doorgebracht, wil Barghouti overreden zich nu niet kandidaat te stellen ,,om zo de eenheid in Fatah in stand te houden'', zei hij vandaag in het dagblad Al-Ayyam. Behalve Fares hebben ook Abu Hassan Hijjawi, woordvoerder van de duizenden Fatah-leden in Israëlische gevangenissen en de ondergedoken Zakariya Zubeidi van de Aqsabrigades in Jenin zich via Al-Jazira achter Abbas geschaard.

Israël heeft al duidelijk gemaakt niet van plan te zijn Barghouti, die veroordeeld is tot 200 jaar wegens terroristische activiteit, vrij te laten. De enige die gemachtigd is Barghouti te pardonneren, is de Israëlische president Katsav. Als Barghouti afziet van deelname dan maakt Abbas een zeer goede kans tot president te worden gekozen. Hij zei gisteren in Ramallah ,,de strijd van Abu Ammar (Arafat) te zullen voortzetten''. Ook zei hij na een gesprek met de Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw te hopen dat de Europese Unie een grotere rol gaat spelen in het vredesproces. Straw heeft zich overigens bij de Israëlische regering niet populair gemaakt door een krans te leggen op het graf van Arafat in diens vroegere hoofdkwartier in Ramallah.