Dispuut over scherf in hoofd van agent

De politieagent die op 30 september bij een schietincident in Enschede in zijn hoofd is getroffen, is niet geraakt door een kogel, maar door een splinter ervan. Omdat niet bekend is van welke kogel de splinter afkomstig is, staat het volgens advocaat T. Stapel van de 45-jarige Duitse verdachte niet vast dat zijn cliënt verantwoordelijk is voor het schot. Stapel houdt het voor mogelijk dat de kogel is afgevuurd door een agent. ,,Er is behoorlijk wat heen en weer geschoten. Het zou kunnen dat een kogel van een politieagent is afgeketst.''

Justitie gaat ervan uit dat de agent getroffen is door een kogel uit het pistool van de Duitser. ,,Het NFI (Nederlands Forensisch Instituut, red.) heeft alle kogelbanen onderzocht en er is geen enkele aanwijzing dat de kogel niet afgevuurd is door de verdachte'', zegt persofficier van justitie P. van der Valk. Absolute zekerheid is hierover nog niet verkregen, omdat de splinter nog in het hoofd van de agent zit. Justitie probeert via nieuw onderzoek vast te stellen van welk materiaal de kogelsplinter is. Dit is tot dusver niet gelukt. De 30-jarige hoofdagent verkeerde lange tijd in levensgevaar, maar verblijft inmiddels thuis en is bezig met revalidatie.

In verband met het aanvullende onderzoek is de behandeling van de strafzaak tegen de Duitse verdachte uitgesteld tot maart 2005. Op 7 januari is er een pro-formazitting. Advocaat Stapel heeft aangekondigd dat hij agenten die bij het schietincident waren betrokken als getuige wil oproepen.

De Duitser was op de vlucht geslagen nadat hij op 30 september in de Enschedese binnenstad een 47-jarige brigadier van de politie Twente in de borst had geschoten. Deze agent, die korte tijd later aan zijn verwondingen bezweek, wilde de Duitser aanhouden omdat hij vermoedelijk betrokken was bij een drugstransactie. Tijdens de achtervolging werd de 30-jarige agent bij een schotenwisseling in het hoofd geraakt.

Na zijn aanhouding is de man in verband gebracht met twee bankovervallen in het Duitse grensgebied. Hij is eerder veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen wegens twee gewapende roofovervallen op een bank en een casino. Hij kwam in 2002 vrij en verbleef geregeld in Enschede.

    • Martin Steenbeeke