Chinese geruchten duwen dollar verder terug

De Amerikaanse dollar heeft vanmorgen opnieuw terrein verloren. Op de Aziatische valutamarkten daalde de munt even tot 1,3329 dollar voor 1 euro, het laagste peil dat de dollar ooit bereikte tegenover de Europese eenheidsmunt.

De daling was een direct gevolg van een bericht in de Chinese media dat het land zijn dollarreserves wil beperken tot 180 miljard dollar. De overheid in Peking weigerde op het bericht te reageren waardoor handelaren nog zenuwachtiger werden. Met de beperking zou China verliezen door een lagere dollarkoers willen voorkomen. Eerder deze week zinspeelde de Russische centrale bank ook al op een verlaging van haar dollarreserves.

Paul Volcker, voormalig president van de Amerikaanse centrale banken (Fed), waarschuwde deze week dat de Verenigde Staten steeds afhankelijker worden van kapitaal uit het buitenland. Een uitspraak die werd bevestigd door een econoom van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Hij merkte vanmorgen op dat de politiek van Washington om de dollar te laten dalen simpelweg een nieuwe manier is om buitenlanders de Amerikaanse uitgaven te laten financieren waardoor de Amerikanen door kunnen gaan met het leven boven hun stand.

De Amerikaanse regering heeft baat bij een goedkope dollar. Washington gebruikt de goedkope munt om buitenlandse interesse op peil te houden waardoor het niet wordt gedwongen om iets te doen aan het enorme tekort op de betalingsbalans.

Dit tekort steeg naar ruim 166 miljard dollar in het tweede kwartaal en de Amerikanen moeten dagelijks 1,6 miljard dollar van buiten de landsgrenzen aantrekken om het tekort te financieren. De huidige Fed-chef Alan Greenspan zei vorige week te verwachten dat buitenlandse investeerders er op een gegeven moment genoeg van zullen krijgen om het Amerikaanse tekort te financieren.

Op de valutamarkt in Londen noteerde de dollar rond het middaguur 1,3256 dollar tegenover de euro vergeleken met 1,3230 dollar gisterenmiddag. In Japanse yens uitgedrukt zakte de `greenback' naar een peil dat in vier jaar niet was bereikt en belandde op de markt in Tokio net boven de 102 yen.