China: man steekt acht kinderen dood

In Ruizhou in de Centraal-Chinese provincie Henan heeft een man gisteravond acht middelbare scholieren doodgestoken die lagen te slapen in hun slaapzalen. Vier andere kinderen raakten gewond en de dader is nog voortvluchtig. Dat heeft het officiële persbureau Nieuw China vandaag gemeld.

De laatste maanden verschijnen er in de Chinese pers regelmatig berichten over gewelddadige aanslagen op schoolkinderen. Zo meldde Nieuw China twee dagen geleden ook dat een buschauffeur is geëxecuteerd die in september 24 kinderen met een mes verwondde en een negenjarig meisje kidnapte. In dezelfde maand ging een man met een mes en een zelfgemaakte bom 28 kinderen te lijf in een kleuterschool in de Centraal-Chinese provincie Jiangsu. In augustus viel een congiërge van een andere kleuterschool zeventien kinderen met een mes aan, waarbij één kind om het leven kwam.

Over de motieven van de daders is weinig bekend. In de plaatselijke pers verschenen speculaties dat het bij de moord door de conciërge zou gaan om een mentaal verwarde man die op het punt stond zijn baan te verliezen. De buschauffeur pleegde volgens de politie de moorden uit wraak.

Het is niet duidelijk of de Chinese overheid minder censuur uitoefent op de berichtgeving over sensationele moorden dan vroeger, of dat dergelijke incidenten ook inderdaad steeds meer voorkomen. Wel rust er een groot taboe op het uiten van problemen, en er is zeker buiten de grote steden nauwelijks opvang en begeleiding voor mensen die in psychische nood verkeren.