Andreas doet het wat rustiger aan

In de spectaculaire, duistere serie `Cromwell Stone' bestaat het toeval niet, maar wél het noodlot. Dat wordt bepaald door `de schepper', een buitenaards wezen dat op aarde is gestrand. In de voorgaande, raadselachtige delen werd verteld hoe die schepper (in de vorm van geometrische, slakachtige wezens) probeerde weer van onze aarde te ontsnappen. Dat leverde twee stripboeken op, die door hun bijzondere tekenstijl en vreemde, holistische verhaal een cultstatus verwierven. Andreas pakte uit met paginagrote, maniakaal druk gearceerde tekeningen, waar je lang naar moest kijken, voordat je precies zag wat voor kosmische gebeurtenissen zich afspeelden.

Dat zag er spectaculair uit, maar het was ook nogal vermoeiend om te lezen. Na tien jaar heeft Andreas zijn trilogie nu tot een einde gebracht. In het derde deel, Het testament van Cromwell Stone, stort Marlene Parthingtons vliegtuig onder raadselachtige omstandigheden neer boven Schotland. Geen nood, toevallig moest ze daar ook naartoe. Cromwell Stone had haar gevraagd of ze dat kistje (dat zijn testament blijkt te bevatten) naar Schotland wilde brengen. Wat ze precies moet doen, ontdekt ze op intuïtieve wijze. Het kistje moet naar een grote toren, waar de dochter van het bejaarde echtpaar dat haar na het ongeluk heeft opgevangen, is gestorven. Toevallig heet het echtpaar Stone en is het ook nog familie van Cromwell. En toevallig had hun dochter Jessie visioenen, waarin ze universa zag `ver van ons beperkte voorstellingsvermogen'.

Toevallig? De laatste jaren heeft Andreas iets toegankelijker strips gemaakt (Capricornus en Arq) en dat is te merken aan het laatste deel. De arceringen zijn gebleven, maar de kaders staan niet meer schots en scheef en regelmatig gebruikt hij potlood in plaats van penseel, waardoor het allemaal iets rustiger oogt. Het testament van Cromwell Stone maakt duidelijk dat Andreas is gegroeid als tekenaar en heeft ontdekt dat overdaad niet altijd de juiste keuze is. Het testament van Cromwell Stone is een waardige afsluiting van een van de hoogtepunten uit de recente stripgeschiedenis.

Andreas: Het testament van Cromwell Stone. Sherpa, 48 blz, €29,95

    • Gerard Zeegers