Wat doen de kinderen

Op het dak lopen

Woensdag 1 december beklimmen Sinterklaas en zijn paard Amerigo samen het dak van Science Center NEMO in Amsterdam. Thuis in Spanje oefenen Sint en zijn paard veel, maar de Hollandse daken zijn net weer even anders. Daarom houden ze een generale repetitie. Kinderen kunnen Sinterklaas op het dak komen aanmoedigen en vragen stellen. Is hij wel eens bang, is het niet te donker voor zijn paard 's nachts of is hij er wel eens bijna afgewaaid?

Sint en Amerigo gaan na de generale repetitie met de lift naar beneden. Wat Sinterklaas nog niet weet, is dat daar een surprise party voor hem wordt georganiseerd omdat hij op 6 december jarig is.

Sint in Science Center Nemo, Oosterdok 2, Amsterdam op 1 dec vanaf 14u30 met verzamelen op het dak met koffie, thee en chocolademelk. Inl 020-5313233.

Nachtwachter worden

Als het donker wordt in Elswout begint de taak van de Nachtwachter. Kinderen vanaf 6 jaar die de geheim van de nacht willen ontdekken kunnen zich opgeven voor een nachtexcursie op 1 december om 19u30. Draag kleding die tegen een stootje kan. Honden mogen niet mee en ook de zaklantaarns kunnen thuis blijven.

Nachtexcursie op wo 1 dec om 19u30 voor kinderen vanaf 6 jaar. Aanmelden tot een dag voor vertrek via 023-5411119 of via www.npzk.nl. Kosten €4 per persoon. Verzamelen bij het Poortgebouw van Landgoed Elwout, Elswoutslaan 12a, Overveen.

Toveren met licht

Een nostalgisch middagje uit met de hele familie in Podium Vocale: een verduisterde zaal, vertellingen met levende muziek en projectie van antieke platen met behulp van een Hughes Biunial Toverlantaarn uit circa 1860. Op het programma staan o.a. De Rattenvanger van Hamelen, Een kikker die een vrouwtje zocht, Domme Dingen, Het huis dat Jaap gebouwd heeft en Een haasje ging uit wandelen. Speciale attractie: Prinses Juèliàng, een Chinese opera live-show met de Jack Russell-terriër Charlotte in de rol van Prinses Juèliàng en de Fox Terriër Bartje in de rol van Prins Tàiyáng. Ook met zangeres Nora Tours en pianiste/componiste Renée Perry.

Toverlantaarnvoorstellingen in Podium Vocale, Laan van Meerdervoort 32, Den Haag op zondagen 28 nov, 19 dec, 16 jan, 23 jan, 6 febr, 20 febr en 13 maart om 16u. De voorstellingen duren een uur en zijn geschikt voor alle leeftijden. Toegang €7 incl limonade en snoep. Voorstellingen volgens afspraak zijn ook mogelijk. Res 070-3451423. Inl ook www.podiumvocale.nl

Naar Pippi gaan

Pippi Langkousfans opgelet: woensdagmiddag 1 december organiseert Theater aan de Parade samen met de bibliotheek in 's-Hertogenbosch een Pippi (Langkous)-middag. De middag is voor kinderen vanaf 6 jaar. Tussen 15-16u wordt in de stadsbibliotheek een avontuur van Pippi Langkous voorgelezen en is er een zoektocht naar de schat.

Aan het eind van de middag worden de prijswinnaars van de kleurwedstrijd bekendgemaakt. De deelnemers maken kans op vrijkaartjes voor de musical Pippi Langkous op 4 december in Theater aan de Parade. De kleurplaten liggen op alle vestigingen van de bibliotheek en kunnen nog t/m 27 november worden ingeleverd.

Pippi Langkous-middag op 1 dec vanaf 15u in de Stadsbibliotheek, Hinthamerstraat 72, `s-Hertogenbosch. De toegang voor de middag is gratis, maar kinderen moeten wel een kaartje afhalen bij de Stadsbibliotheek, Hinthamerstraat 72, Den Bosch.

Kunsttherapie volgen

Op zondag 28 november is er een Kinderatelier in het Rietveldpaviljoen De Zonnehof in Amersfoort. Onder leiding van kunstenares Maugosia Sycz kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar hun eigen kunstwerk maken. Ter voorbereiding bekijken de kinderen eerst de tentoonstelling Ontwortelden kunst als therapie en vervolgens gaan ze zelf aan het werk. Na afloop kan iedereen zijn of haar eigen kunstwerk mee naar huis nemen.

Kunstwerk maken in het Kinderatelier op zo 28 nov van 13u30-15u in het Rietveldpaviljoen De Zonnehof, Zonnehof 8 in Amersfoort. Deelname €5. Aanmelden: info@dezonnehof.nl of 0334633034.

Snurken

Het Vestingmuseum In Naarden-Vesting is t/m 5 december als officiële slaap- en werkkamer van Sinterklaas ingericht. Hier kan de Sint rustig werken en natuurlijk ook uitslapen van zijn nachtelijke ritjes over de daken met zijn paard. Het zou dus goed kunnen dat bezoekers de Sint snurkend in zijn bed aantreffen of al werkend achter zijn bureau tussen de pakjes. De Sint heeft geen probleem met nieuwsgierige bezoekers. Op de zondagen 28 november en 5 december en kan de de Sint en zijn Pieten bezocht worden tussen 13u en 16u. Het hele museum is dan open van 12-17u.

Bezoek Sint en zijn Pieten op zo 28 nov en 5 dec van 13-16u in het Nederlands Vestingmuseum, Westwalstraat 6, Naarden-Vesting Toegang €3 voor kinderen, €5 voor volwassenen, kinderen onder de 5 jaar gratis toegang. MJK geldig.

Op wo-middag 1 dec en op za-middag 4 dec is de Kamer van de Sint ook te bezoeken. Deze is dan opengesteld tussen 13u.30 en 16u30 uur. De toegang is op die middagen €1 p.p. De andere ruimtes van het museum zijn dan niet open. Kinderen kunnen bij op de Kamer van de Sint een video bekijken over Sint en de Pieten. Natuurlijk is er ook strooigoed. Fanmail voor de Sint kan naar het museum worden gestuurd of gewoon worden meegenomen. Inl 035-6945459.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl