VOORKEUR REGIO

ALKMAAR

Ivanov

Het Nationale Toneel brengt in de regie van Johan Doesburg een krachtige, geëmotioneerde Ivanov van Anton Tsjechov over een dadenloze man die aan het eind van zijn mislukte leven de hand aan zichzelf slaat. Mark Rietman speelt de aanvankelijk verweesd-gedesillusioneerde maar gaandeweg steeds heftiger titelrol. Mooie bijrollen van Hans Hoes en Stefan de Walle.

30 nov De Vest, Canadaplein 2. Inl 072-512 7344 of www.theaterdevest.nl

ALMERE

Expositie

Cultureel Centrum Corrosia wil met de expositie `Beeldend kunstenaars en het Existentialisme' aantonen hoe Flevolandse kunstenaars beïnvloed zijn door Jean Paul Sartre en consorten. Te zien zijn schilderijen, grafiek, installaties en fotowerken van zestien kunstenaars uit de regio.

Beeldend kunstenaars en het existentialisme. T/m 19 dec in Cultureel Centrum Corrosia, Markt 7-11, Almere Haven. Wo t/m zo 12-17u, vr 12-20u30. Inl www.corrosia.nl of 036-5215929

HAARLEM

Cordoba!

Reizend toneelfestival met twaalf voorstellingen over de Gouden Eeuw in de moslimstad Córdoba, waar in het jaar 1000 joden, moslims en christenen vredig naast elkaar woonden. Dito'Dito maakt met De kok van Cordoba een kookshow waarin een jood, een moslim en een christen niet tot elkaar komen. Woord van Rieks Swarte en Gerardjan Rijnders is een humoristische voorstelling over de Cordobase architectuur. Joke Tjalsma houdt als secretaresse een tirade tegen de godsdienst.

T/m 28 nov. Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-517 3900 of www.cordoba.nl.

Lezing

In het kader van Heimwee in Haarlem is er 29 november een lezing met ex-architect Carel Weeber en architect Vera Yanovshtchinksky olv Bernard Hulsman.

29 nov 20u Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47. Inl 023-5340584 & www.architectuurhaarlem.nl

Heimwee

In het Kennemer Sportcenter zorgt symfonieorkest Holland Symfonia op zondag 28 november voor het slotakkoord van het festival Heimwee. Het concert is een eerbetoon aan de precies twee jaar geleden overleden Haarlemse tekstschrijver Lennaert Nijgh. Zijn liedjes worden vertolkt door vocalisten als Mathilde Santing, Josee Koning, Maarten van Roozendaal, Lucretia van der Vloot en Thé Lau, en begeleid door Holland Symfonia o.l.v. Jan Stulen.

28 nov 20u15 Kennemersportcentrum, IJsbaanlaan 4d. Res 023-5121212.

HEEMSTEDE

Cyprian Koscielniak

De expositie van 365 tekeningen die illustrator Cyprian Koscielniak voor de Opiniepagina van NRC Handelsblad maakte is t/m 19 december te zien aan de Bleekersvaartweg 18 in Heemstede.

LEIDEN

Aardappels

In het LAK Theater is Habbo en Habbo gaan uit stampen van theatergroep Eigen Werk te zien, een toneelstuk voor kinderen van 6 jaar en ouder over twee aardappels, vader Droogkoker en zoon Krieltje, en een worm die `Fnie' zegt.

28 nov LAK-theater, Cleveringaplaats 1. Inl 071-5124890 of www.laktheater.nl

URECHT

Gluren bij de buren

In 40 Utrechtse woonkamers, verspreid over diverse wijken, kan tijdens de Culturele Zondag op 28 november naar binnen gegluurd worden. Eerst wordt in kleine groepjes door de wijk gewandeld en daarna zijn er kleine voorstellingen met muziek, theater, dans, beeldende kunst en literatuur. De optredens duren ongeveer 20 minuten. Een team butlers zorgt voor een vorstelijke ontvangst in elke huiskamer met koffie, thee of warme chocomel met een koekje.

Gluren bij de Buren op 28 nov van 13-18u. toegang gratis. Inl www.cultuirelezondagen.nl of 030-2862231.

Design

Meubelfabrikanten Artifort en Pastoe en stoffenfabrikant Ploeg – kortweg PAP – traden in de jaren zestig in gezamenlijke advertentiecampagnes naar buiten. Ze wilden tegenwicht bieden aan de vervlakking die de welvaartssprong teweeg had gebracht. Veel van hun meubels en stoffen zijn inmiddels klassiekers gebleken. De tentoonstelling `3 van deze tijd' blikt door middel van stijlkamers terug op deze periode (foto boven).

3 van deze tijd. T/m 15 jan in het Dutch Design Center, Rotsoord 3, Utrecht. Ma t/m za 10-17u. Inl 030-2585503.

Briljanten uitvindingen

Carel Huydecoper geeft 30 november een overzicht van Briljante Uitvindingen op het gebied van automatische muziek uit de Griekse en Romeinse tijd.

30 nov 10u30 Museum van Speelklok tot Pierement, Steenweg 6. Inl 030-2312789 & www.museumspeelklok.nl