Vervolging Abdul-Jabbar niet kansrijk

Minister Donner (Justitie, CDA) acht de kans klein dat islamitisch predikant Abdul-Jabbar van de Ven vervolgd kan worden voor de doodswens die Van de Ven uitsprak jegens het Tweede-Kamerlid Wilders.

De tot de islam bekeerde Nederlander antwoordde dinsdag in het televisieprogramma Het Elfde Uur bevestigend op de vraag of hij zou willen dat Wilders binnen nu en twee jaar doodgaat.

Donner zei gisteren in Nijkerk tijdens een congres over het veiligheidsbeleid van het kabinet dat hij het Openbaar Ministerie zal vragen om uit te vinden of Van de Ven strafbare feiten heeft gepleegd. Als dat niet het geval is, moeten er wat Donner betreft ,,maatregelen worden genomen om het verder vergiftigen van het debat te voorkomen''. Hij krijgt daarbij steun van alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer die Donner gisteren in een gezamenlijke brief vroegen ,,de mogelijkheden te onderzoeken om hiertegen op te treden''.

Van de Ven zei in het tv-gesprek dat hij er weliswaar ,,blij'' om zou zijn als Wilders doodgaat, maar dat hij moord niet goedkeurt. ,,Maar ik hoop niet dat het een moslim is die hem vermoordt.'' Wat Donner betreft kunnen deze woorden worden geïnterpreteerd als een oproep tot moord.

Premier Balkenende zegt dat als Wilders aangifte wil doen ,,dan kan hij dat doen, dat is zijn verantwoordelijkheid''. Maar de premier wil ,,eigenlijk een beetje buiten de juridische vraag blijven''. ,,Of iets wel of niet juridisch kan daar gaat het me niet om. Er is iets veel belangrijkers. We komen in een hopeloze spiraal in Nederland terecht wanneer we maar dingen zeggen die in ons opkomen. En vervolgens moet je dan weer gaan onderduiken.''

Van de Ven en enkele van zijn familieleden zijn inmiddels ondergedoken. De moslim stuurde persbureau ANP een verklaring waarin hij ,,enkele nuances wil aanbrengen'' na zijn tv-gesprek. Hij ontkent ten stelligste een moord op Wilders goed te keuren. ,,Ik sta niet achter het plegen van aanslagen op personen vanwege hun mening, en ben juist iemand van de dialoog.''

,,Wat ik wel bedoelde'', schrijft Van de Ven, ,,is dat ik zeker niet zou treuren om zijn dood. Net zoals Zalm blijdschap voelde toen hij met een brede glimlach op zijn gezicht de Pakistaanse premier feliciteerde met een liquidatie.'' Van de Ven bedoelt het doodschieten door het Pakistaanse leger van Amjad Hussain Farooqi die werd verdacht van een mislukte aanslag op de Pakistaanse premier Musharraf.