Top Yukos vlucht weg naar Londen

Topmanagers van het Russische energieconcern Yukos zijn Moskou ontvlucht en verblijven in Londen. Zij vrezen bij terugkomst te worden opgepakt. Dit meldt de Britse krant Financial Times vandaag.

,,Ik ga mijn leven niet opofferen voor Russische politieke doeleinden'', zei de financieel directeur van Yukos, Bruce Misamore, tegen de zakenkrant. De Amerikaan wil pas naar Moskou terugkeren als hij er zeker van is dat zijn vrijheid en veiligheid niet in gevaar zijn. ,,Ik wilde gisteren terugvliegen, maar had informatie dat er wellicht een aanklacht tegen mij zou klaarliggen.''

De openbaar aanklager in Moskou had Misamore gevraagd zich gisteren te melden voor een ondervraging, maar de Amerikaan heeft laten weten op zakenreis te zijn. Volgens een anonieme ingewijde bij Yukos zou geen enkel lid van de raad van bestuur meer in Moskou zijn.

Yukos verkeert in grote financiële problemen. Het moet van de Russische overheid circa 15 miljard euro aan achterstallige belastingen en boetes betalen. Yukos, de grootste gas- en olieproducent van het land, heeft laten weten deze aanslag niet te zullen overleven en geen andere keus te hebben dan faillissement aan te vragen, dan wel het concern te liquideren. De Russische overheid wil dat Yukos zijn belangrijkste productiedivisie verkoopt. Het gevecht met de regering heeft de marktwaarde van Yukos doen kelderen tot minder dan een tiende van de 40 miljard dollar die het ooit had. Yukos daalde vanmorgen ruim 11 procent op de beurs van Moskou.

Dat de topmanagers vrezen gearresteerd te worden is niet vreemd, gezien eerdere gebeurtenissen. Oprichter en voormalig topman Michail Chodorkovski zit al ruim een jaar gevangen op verdenking van fraude. Volgens waarnemers wil het Kremlin met de ontmanteling van Yukos de politieke ambities van Chodorkovski breken. Volgens Misamore heeft de politie onlangs het kantoor van de huidige Yukos-topman Steven Theede doorzocht. Theede, ook een Amerikaan, zou eveneens in Londen zijn.

De laatste tien dagen is bovendien een directielid uit het middenkader opgepakt en zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd voor twee anderen. Ook zouden de autoriteiten jacht maken op de advocaat van Yukos, Dimitri Golobov, die ook in Londen is. ,,Dagelijks worden huiszoekingen gepleegd bij medewerkers van Yukos. Er heerst een sfeer van terreur en intimidatie'', aldus de ingewijde tegenover de Financial Times.