Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Koppen. Onder meer delen van het eerste uitgebreide televisie-gesprek met de Britse prins William, de oudste zoon van kroonprins Charles en de overleden prinses Diana. Hij praat over zijn leven en toekomst. VRT, 21.50-22.10u.

Nova. EU-buitenlandcoördinator Javier Solana over de groeiende onrust in Oekraïne en het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Nederland. Verder een reportage over de verkoop van de tv-voetbalrechten, en komiek André van Duin die het theater weer opzoekt. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: De nieuwe killing fields. Britse documentaire over de genocide in West-Soedan waar rebellen de dienst uitmaken. De film toont bewijzen van systematische moord, verkrachting en uithongering op grote schaal. Wie zijn de moordenaars en wie geeft hun de bevelen? Ned.3, 21.10-21.50u.

Net5.Doc: De supersize generatie. Over te zware Amerikaanse kinderen, een op de drie kinderen blijkt te zwaar. Net5, 22.45-23.45u.

Miss Charme, sterke meiden in Zuid-Oost. Reportage over aspirant-missen die meedingen naar de titel Miss Charme in Amsterdam Zuid-Oost. De winnares is een jaar lang ambassadrice van het stadsdeel. Ned.1, 23.10-0.10u.

The Murder of Emmett Till. Zie tv-vooraf. Ned.3, 0.15-1.15u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijden in de UEFA-Cup tussen Amica Wronki en AZ; Club Brugge tegen FC Utrecht en SC Heerenveen tegen VfB Stuttgart. Ned.2, 17.20-23.25u.

AMUSEMENT

De 25 grootste showbizzruzies aller tijden. Aandacht voor de grootste showbizzruzies met o.a. sterren als Whitney Houston, Naomi Campbell, Patty Brard, José Hoebee en zussen Caren en Alice van Maywood. SBS6, 20.30-21.55u.

Gabbers + gasten. Eerste aflevering van een 8-delige serie waarin tien hangjongeren als vrijwilliger worden klaargestoomd om als vakantiekracht bij het Rode Kruis bejaarde en jonge gehandicapten te helpen. Yorin, 20.30-21.30u.

FILM

Tora! Tora! Tora! (Richard Fleischer, Toshio Masuda & Kinji Fukasaku, 1970, VS/Japan). Grootscheepse oorlogsfilm reconstrueert de aanval op Pearl Harbor en de aanloop daartoe, vanuit zowel Amerikaans als Japans perspectief. Gedocumenteerde benadering leidt tot dramatische vervlakking. RTL5, 20.30-23.15u.

The Princess Diaries (Garry Marshall, 2001, VS). Ouderwetse, naïeve formulefilm van de regisseur van Pretty woman. 15-jarige Amerikaanse tiener (Anne Hathaway) blijkt de enige troonpretendent te zijn van de kleine Europese monarchie Genovia (ligt tussen Frankrijk en Spanje). Koningin Julie Andrews verzorgt haar opleiding. Net5, 20.30-22.45u.

The Last Supper (Stacy Title, 1995, VS). Vijf linkse studenten vergiftigen iedere zondag een van misdaden tegen het liberalisme verdachte hoogwaardigheidsbekleder. Originele zwarte komedie annex leerstuk over politiek fanatisme werd nogal onbeholpen uitgewerkt en gefilmd. Tot de hoofrolspelers behoort `ex-fotomodel' Cameron Diaz. Veronica, 20.30-22.05u.

.Himalaya - l'enfance d'un chef (Eric Valli, 1999, Fr./GB/Zwitserland/Nepal). Speelfilmdebuut van Franse fotograaf en reisfilmmaker Valli werd gedraaid in een afgelegen gebied in het Noord-Westen van Nepal. Relatief spannend verhaaltje over de opvolging van een omgekomen karavaanleider, maar de attractie van de film schuilt in de opzienbarende natuurbeelden. TV5, 22.30-0.20u.

RADIO

Theater van het sentiment. Vanavond aandacht voor meesteroplichter Arie Olivier die op 25 novemver 1983 in de gevangenis in Haarlem zat waar hij werd geïnterviewd door Henk van der Meijden voor diens programma TV Privé. Tevens Ed Tietjens die toen de Hogenbijl-prijs ontving voor de beste amateursmalfilm met eigen muziek. Radio 2, 20.00-23.00u.

De avonden. Na het uitzicht van journalist Chris van Esterik een gesprek in Zwolle over heimwee met de in Nederland uitgeprocedeerde Iraakse schrijver Rodhan Al-Galidi. Na tienen een reportage over literaire verenigingen in steden en dorpen. 747AM, 21.00-23.00u.

4FM. Vijf vrouwen praten op een schip op de Rijn over kunst, voetbal, politiek en de Nederlands-Duitse verhoudingen. Met tussendoor geïmproviseerde muziek van het huisorkest o.l.v. pianist Michiel Braam. Radio 4, 22.30-24.00u.