`Sterke euro bedreiging economie'

De opmars van de euro tegenover de Amerikaanse dollar vormt samen met de hoge olieprijs een bedreiging voor het economisch herstel van de economie van de eurozone. Dit heeft topman Rodrigo Rato van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vanmorgen gezegd tijdens een conferentie in de Spaanse stad Valencia. Volgens Rato moet de Europese Centrale Bank behoedzaam blijven voor inflatie-effecten van de stijgende olieprijs, maar moet de ECB de rente toch zo laag mogelijk houden tot er sprake is van een doorzettend economisch herstel in de eurozone.

De toonaangevende Ifo-indicator voor de Duitse bedrijvigheid bleek vanmorgen over de maand november verder te zijn teruggevallen dan analisten hadden verwacht. Het hoofd van het Duitse Ifo-instituut, Hans-Werner Sinn, zei vanmorgen dat de ECB moet ingrijpen op de valutamarkt om een verdere val van de dollar ten opzichte van de euro te voorkomen. De euro steeg vanmorgen tot 1,3224 dollar. Dat is een nieuw record sinds de Europese munt in 1999 werd ingevoerd. Tegenover de Japanse yen daalde de dollar naar 102,5 yen per dollar. President Toshihiko Fukui van de Japanse centrale bank zei vanmorgen dat hij de valutamarkt nauwgezet volgt en dat de markt ,,instabiel'' is. Handelaren signaleerden geen merkbare steunaankopen van dollars door de centrale bank, maar hielden wel rekening met dergelijke acties in de nabije toekomst. De dollar is in 4,5 jaar niet zo laag geweest ten opzichte van de yen.

De banken UBS, JP Morgen en Merill Lynch verlaagden vanmorgen hun prognoses voor de dollarkoers. Merill gaat nu uit van een koers van 1,39 dollar tegen maart volgend jaar, JP Morgan houdt het op 1,37 dollar, UBS op 1,36 dollar. Samen zijn deze drie instellingen goed voor bijna een kwart van de dagelijkse omzet op de wereldwijde valutamarkt.

DUITSE STEMMING: pagina 15