Snel aanval op rebellen in Congo

Rwanda waarschuwt dat het ,,zeer binnenkort'' een aanval zal doen op Rwandese Hutu-rebellen die zich in buurland Congo schuilhouden. Dat zegt de speciale gezant van de Verenigde Naties in Congo.

Hij kreeg volgens zijn woordvoerder gisteren een telefoontje waarin ,,een Rwandese functionaris hem informeerde dat er zeer binnenkort een aanval zou plaatsvinden van het Rwandese leger op Congolees grondgebied''. De VN sturen uit voorzorg extra soldaten naar het gebied, enkele maanden eerder dan gepland.

De Rwandese president Paul Kagame bevestigde tegenover journalisten van persbureau Associated Press dat een aanval op Rwandese rebellen in Congo ,,gisteren had moeten plaatsvinden, niet morgen''. Rwanda houdt de naar schatting 10.000 in Congo aanwezige Hutu-rebellen verantwoordelijk voor de genocide op Tutsi's in 1994.

Kagame zei ,,op het juiste moment zeker maatregelen te zullen nemen'' en sprak vanochtend tijdens een bezoek aan de Senegalese hoofdstad Dakar over een oorlog ,,die al is begonnen''. Volgens de Rwandese regering zijn Rwandese rebellen bezig met een opmars naar de grens. ,,We zullen die maatregelen treffen die nodig zijn om onze grenzen te beschermen'', aldus Kagame.

Hij noemde de vijf maanden oude campagne van de VN om de Rwandese rebellen in Congo te ontwapenen een mislukking. ,,Als de internationale gemeenschap dat niet kan, kan niemand dat behalve wijzelf, omdat we simpelweg geen boksballen kunnen zijn voor die criminelen.''

In een reactie noemde de Congolese regering het Rwandese dreigement ,,onacceptabel'' en ,,een poging te vernietigen wat we samen hebben opgebouwd''.

Rwanda is Congo de afgelopen decennia tweemaal binnengevallen – in 1996 en 1998. De laatste aanval leidde tot een vijf jaar durende oorlog tussen Congo en Rwanda, waarbij vier buurlanden betrokken raakten en 3,2 miljoen mensen werden gedood.

VN-gezant William Swing, die in de grensstad Bukavu is, probeert te bemiddelen. Zijn woordvoerder sprak gisteren van ,,een serieuze bedreiging'' voor de pogingen van de breekbare Congolese overgangsregering om volgende jaar verkiezingen te organiseren. ,,De VN kunnen dit soort bedreigingen niet accepteren en de reactie van de internationale gemeenschap zal stevig zijn'', aldus de woordvoerder. De VN-Veiligheidsraad ging vorige maand akkoord met het inzetten van nog eens 5.900 soldaten bij de 10.000 die al in de grensstreek zijn. Zij zullen zo snel mogelijk naar het gebied worden gestuurd.