Reis naar de steppe

Het muziektheaterstuk Reis naar de steppe van het Max Tak Filmorkest is een elegante bewerking van het mooie verhaal dat Toon Tellegen schreef onder de titel De trein naar Pavlosk en Oostvoorne. Bewerker Suzanne van Lohuizen nam de treinreis zelf tot rode draad en dat werkt prima op het toneel. Verteller Max van den Burg boemelt alsmaar verder Rusland in en vertelt onderweg de verhalen die zijn opa hem influistert. Zijn Russische opa met de witte fladderbaard is dood, maar wordt begraven in het Zuid-Hollandse Oostvoorne. Dát kan de jongen natuurlijk niet toestaan. Want opa, die wilde naar de steppe als hij doodging, dat heeft hij de jongen zelf verteld.

Het toneelbeeld van Reis naar de steppe oogt degelijk, op een overbodig videoscherm met rare abstracte streepjes op de achtergrond na. Ook het tempo is beheerst, soms traag. Dat is een keuze van regisseur Marcel Slijm, die niet elke zesjarige hem in dank zal afnemen. De gezongen liedjes zijn wat vlak en de stemmen van het orkest niet zo sterk, maar het spel op hun instrumenten is daarentegen vol swing en durf en de speelse presentatie van de lang niet altijd makkelijke muziek is indrukwekkend. Met heldere toon verwoordt Van den Burg het avontuur van de dode opa en zijn kleinzoon. Zo rijden de toeschouwers een heel eind mee Rusland in.

29 nov Amsterdam, Nieuwe de la Mar. 12 dec Rotterdam, Zuidplein. 19 dec Den Haag, Diligentia. Tournee t/m 8 mei. Inl 020-4363625 of www.reisnaardesteppe.nl