Protestactie van artsen Twente

Huisartsen in Twente hebben zich de woede van minister Hoogervorst (Volksgezondheid), verzekeraars en patiëntenorganisaties op de hals gehaald door patiënten zoveel mogelijk door te verwijzen naar ziekenhuizen en andere zorgverleners.

De huisartsen protesteren op die manier tegen een voorstel van Zorgverzekeraars Nederland om het aantal patiënten in hun praktijk uit te breiden van 2.350 naar 3.000. De huisartsen verlangen een compensatie voor de toename van de werkdruk.

Hoogervorst noemt de actie `buitensporig' en onverantwoord en heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg gevraagd om te onderzoeken of de huisartsen nog verantwoorde zorg leveren. Indien nodig worden er maatregelen genomen.

De 84 actievoerende huisartsen in de regio Midden-Twente weigeren sinds deze week alle werkzaamheden uit te voeren die niet strikt noodzakelijk zijn. Een patiënt met bijvoorbeeld rugklachten wordt direct doorverwezen naar een fysiotherapeut en degene met pijn in de buik zonder onderzoek direct naar het ziekenhiuis. Ook hebben de huisartsen aangekondigd ruimer gebruik te maken van de mogelijkheden die de ziektekostenpolissen bieden voor vergoeding van minder gangbare specialistische consulten en behandelingen.

Volgens Hoogervorst zetten de huisartsen aan tot onnodig medisch handelen bij andere zorgverleners. In de praktijk blijken, volgens de minister, na een korte wachttijd veel klachten zonder tussenkomst van een specialist te verdwijnen.

Verschillende organisaties in de gezondheidszorg hebben boos op de actie van de huisartsen gereageerd. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) noemt de actie `in strijd met het zorgvuldig en professioneel handelen' van artsen. De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie overweegt juridische stappen.

De vakbond van huisartsen, LHV, steunt de actie van de Twentse huisartsen. De leden praten volgende week over uitbreiding van de acties. De zorgverzekeraars hebben gezegd dat ze huisartsen tegemoet willen komen met geld om de werkdruk te verlagen, maar de LHV twijfelt aan de waarde van die toezeggingen.