Poetin feliciteert Janoekovitsj opnieuw

De Russische president Poetin heeft vandaag de Oekraïense premier Viktor Janoekovitsj opnieuw gefeliciteerd met zijn overwinning in de omstreden presidentsverkiezing. De verklaring kwam vanochtend uit Moskou, vrijwel op het moment dat Poetin aankwam in Den Haag voor een top met de Europese Unie. De EU heeft Kiev juist herhaaldelijk gevraagd de uitkomst van de verkiezingen te herzien.

Volgens Moskou zijn met de verkiezing van Janoekovitsj ,,de meest gunstige voorwaarden gecreëerd voor een strategisch partnerschap tussen Rusland en Oekraïne''. De Oekraïense oppositie heeft een algemene `politieke staking' afgekondigd.

Oppositieleider Viktor Joesjtsjenko riep gisteravond op de fabrieken en de treinen stil te leggen uit protest tegen stembusfraude bij de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. De zittende president Leonid Koetsjma beschuldigt de oppositie van het voorbereiden van een `staatsgreep'.

Gisteravond maakte de Oekraiense kiescommissie na uren vertraging het officiële verkiezingsresultaat bekend. De door Moskou gesteunde kandidaat Janoekovitsj zou 49,46 procent van de stemmen hebben gekregen en zijn tegenkandidaat, de pro-westerse Joesjtsjenko 46,61 procent.

De officiële uitslag is scherp bekritiseerd door het buitenland. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei dat de VS de uitkomst niet kunnen accepteren, ,,omdat deze niet voldoet aan de internationale normen en omdat er geen onderzoek is geweest naar de talrijke en geloofwaardige meldingen van fraude''.

De Oekraïense crisis staat bovenaan de agenda van de EU-Rusland-top die vandaag in Den Haag wordt gehouden. President Poetin is daar vanochtend ontvangen door het Nederlandse voorzitterschap van de EU, in de persoon van premier Balkenende, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en EU-buitenlandcoördinator Javier Solana.

Poetin was begin deze week de eerste om de Oekraïense kandidaat Janoekovitsj te feliciteren met zijn overwinning, toen nog op basis van voorlopige uitslagen. Vanochtend wenste Moskou hem voor een tweede keer geluk. Rusland beschuldigt het westen van inmenging in binnenlandse aangelegenheden en aanzetten tot geweld in de voormalige sovjetrepubliek.

Minister Bot (Buitenlandse Zaken) verklaarde gisteren dat de EU het betreurt dat de Oekraïense autoriteiten ondanks alle kritiek gisteren toch de officiële resultaten hebben bekendgemaakt. ,,De EU is van mening dat deze resultaten niet de wil van het Oekraïense volk weergeven.'' De EU vraagt de Oekraïense regering om de resultaten samen met internationale waarnemers `serieus en objectief' tegen het licht te houden. De Nederlandse oud-diplomaat Niek Biegman, oud-ambassadeur bij de VN en de NAVO, is gisteren als speciale gezant namens de EU naar Kiev afgereisd voor gesprekken met alle partijen.

Portret Joesjtsjenko: pagina 5