Piatto unico

Maïsmeel is een belangrijk ingrediënt in de Noord-Italiaanse keuken. Er is fijn maïsmeel (fioretto di maïs) dat geschikt is voor koekjes, taart en pudding, middelfijn (farina di maïs) dat meestal gebruikt wordt voor polenta die als warme `puree' wordt gegeten bij allerlei. En er is grof maïsmeel (farina bramata) dat geschikt is voor polenta die naderhand koud verwerkt wordt tot voedzame ovenschotels.

Deze polentaschotel behoort tot wat Italianen aanduiden met piatto unico, ofwel een gerecht dat de primo en secondo van de maaltijd verenigt. Wie geen gorgonzola piccante bij kaas- of (Italiaanse) delicatessenwinkels kan kopen kiest voor Franse Roquefort, Bleu d'Auvergne of Fourme d'Ambert. Bereiding: Breng 1 1/2 liter lichtgezouten water aan de kook in een pan met dikke bodem. Strooi al roerend met een garde het maïsmeel in een dunne stroom in het kokende water; niet te veel tegelijk, zodat er geen klonten ontstaan. Kook het maïsmeel onder nu en dan roeren op een laag vuur in vrijwel gesloten pan gedurende 25-30 minuten tot een zeer dikke (en gare) polenta. Roer 4 eetlepels parmigiano door de polenta en stort de massa uit op een dun, met olie ingewreven werkvlak (of gebruik een bakplaat) en strijk de massa uit tot een dikte van circa 2 cm; laat afkoelen en enkele uren (liefst langer) uitharden zonder af te dekken. Kneus de knoflook onder de muis van de hand en verwijder het vliesje. Kook in een hapjespan een tomatensaus door de knoflook licht te fruiten in 2 eetlepels olie, de tomaten met aanhangend sap, de basilicum en wat zout toe te voegen en alles op hoog vuur tot een lobbige saus te koken. Snijd de polenta in blokjes of ruiten; indien ze erg dik zijn, kunnen ze beter horizontaal doormidden worden gesneden tot stukjes met een dikte van circa 2 cm. Smeer de bodem van een ovenschaal in met olijfolie, leg daarop dakpansgewijs een laag polentastukjes, leg daarop de helft van de gorgonzola en lepel de helft van de tomatensaus erover. Maak op dezelfde manier een tweede laag met de resterende ingrediënten en eindig met de rest van de parmigiano. Zet de schaal 20 minuten in een voorverwarmde (200° C) oven. Geef tot besluit een gemengde groene salade om de mond te verfrissen.

Morgen: eieren.

    • Florine Boucher