Philips verkoopt belang in Vivendi

Philips heeft zijn belang van 3 procent in het Franse mediaconcern Vivendi Universal verkocht. De verkoop heeft 720 miljoen euro opgeleverd. De boekwinst van de transactie bedraagt ongeveer 300 miljoen euro. Deze verwerkt het elektronicaconcern in de resultaten van het vierde kwartaal.

Inclusief deze verkoop heeft Philips volgens zakenbank Kempen & Co de afgelopen twaalf maanden voor ongeveer 2,5 miljard euro aan aandelenbelangen in andere bedrijven verkocht.

Philips kreeg het belang in Vivendi in 2000, toen het Franse concern fuseerde met het Canadese Seagram. Aan dat bedrijf had Philips, onder aanvoering van C. Boonstra, twee jaar daarvoor zijn platenmaatschappij Polygram verkocht, onder meer in ruil voor een aandelenpakket van 12 procent. Dit belang verwaterde toen Vivendi en Seagram samengingen. Het pakket van Philips was in 1998 bijna 1,4 miljard euro waard.

Philips-topman G. Kleisterlee is nog altijd commissaris bij Vivendi. Volgens een woordvoerder van Philips is er nog niet besloten of Kleisterlee vertrekt als toezichthouder bij het amusementsconcern.

Vivendi kwam in 2001 in grote problemen doordat topman Jean-Marie Messier er een agressief expansiebeleid op na hield waardoor Vivendi met torenhoge schulden werd opgezadeld. Messier werd uiteindelijk door de commissarissen van Vivendi ontslagen. De beurskoers van het bedrijf is daardoor sterk gedaald. Messier mag nooit meer een bedrijf leiden dat ook een beursnotering heeft in de Verenigde Staten. Verder heeft hij al zijn aandelenopties Vivendi moeten inleveren.

Philips is de laatste tijd druk bezig met het te gelde maken van aandelenbelangen. Onlangs nam het afscheid van zijn laatste aandelen van de chipmachinebouwer ASML, een bedrijf dat uit de schoot van Philips is ontstaan. Deze verkoop was goed voor een boekwinst van 140 miljoen euro. Daarnaast bracht Philips dochterondernemingen als LG Philips LCD (platte beeldschermen) en Navteq (navigatietechnologie) naar de beurs in Korea en de Verenigde Staten. Een klein jaar geleden verkocht Philips ook een kleine hoeveelheid aandelen in het Taiwanese TSMC, een fabrikant van chips.

Philips gaf eerder deze week aan fors te willen investeren in nieuwe producten, onder meer bij zijn divisies huishoudelijke apparaten en licht. Ook wil het elektronicaconcern op overnamepad om zijn nieuwe consumententak Health & Wellness te versterken. Het onderdeel brengt onder meer hartdefibrillatoren voor thuisgebruik op de markt. Het nieuwe bedrijf voor gezondheidselektronica moet over enkele jaren een omzet maken van zo'n 800 miljoen euro.